Namještanja poslova više nema-gradonačelnik Zagreba predstavio nove projekte

Iako ga je zbog nesreće na Jakuševcu želio odgoditi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ipak se pojavio na ‘Radnom ručku’ u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), budući da se na njegovoj organizaciji radilo dugo te kako bi uputio poziv poduzetnicima da se jave.

Javljajte se na javne nabave jer namještanja nema. Nama je bitno dobiti što kvalitetniju uslugu.”, poručio je Tomašević, podsjećajući pri tom na vremena bivše gradske vlasti ‘koja je gradom loše upravljala’ i neke namještene poslove zbog kojih još traju pravosudni postupci, dok su neki i nedavno okončani.

Gradonačelnik je na radni ručak sa zagrebačkim poduzetnicima u utorak (5. prosinca 2023. godine) u hotel Hilton Garden Inn došao s 13 pročelnika, direktora gradskih poduzeća i ostalih suradnika, kako bi im izložio planove i pozvao ih da se pridruže u njihovoj realizaciji.

Kampus Borongaj i ostali projekti o kojima se samo pričalo

Pritom je napomenuo kako je u 2 godine njegova vlast stabilizirala financije te kako je konsolidirana gradska administracija u kojoj radi oko 700 osoba manje nego u prijašnjoj. Zbog toga je između ostalog i kreditni rejting grada podignut za oko 6 puta te su mogli i planirati izdavanje gradskih obveznica. 

No akumulirani deficit (dug) još iznosi oko 200 milijuna eura, zbog čega su planirali godišnji suficit od najmanje 40 milijuna eura, kako bi servisirali sve obveze.

Neki se projekti spominju već 20 godina i građani samo slušaju o njima. Mi ćemo ih realizirati. Kapitalna ulaganja u 2024. godini iznosit će 220 milijuna eura.”., najavio je Tomašević, spominjući i kako su ukidanjem Mjere roditelj-odgojitelj uštedjeli 35 milijuna eura koje će uložiti u izgradnju novih vrtića te da će ove godine povući 150 milijuna eura iz EU fondova ‘što će biti rekord’.

Kao jedan od najvrjednijih projekata gradonačelnik je najavio ‘Kampus Borongaj’ kojeg planira povezati s tramvajskom prugom i tamo investirati u Centar inovativnosti što će prema njemu predstavljati ‘novi iskorak za grad Zagreb’. 

‘Manje zlatnih wc-a, više rasterećenja plaća’

Prije polusatne prezentacije novih projekata (koje možete vidjeti u fotogaleriji) poduzetnicima i ostalim gostima su se obratili čelnici HUP-a, glavna direktorica HUP-a Irena Weber, predsjednik HUP – Udruga malih i srednjih poduzetnika Petar Šimić te predsjednik HUP-a Mihael Furjan.

Šimić je poručio da se na malim i srednjim poduzetnicima najbolje i najbrže vide pozitivni ili negativni odjeci gradskih politika te pozvao na bolji dijalog i suradnju gradskih vlasti i poduzetnika ‘jer mala poduzeća mogu biti jeftinija nego veliki javni sustavi’.

Weber je istaknula kako su poduzetnici spremni pomoći gradu da se obnovi te kako mu žele podići razinu turizma i ugostiteljstva kako bi se zadovoljile potrebe sve većeg broja posjetitelja. Također je spomenula kako se nada da će u budućnosti vidjeti i porezno rasterećenje plaća.

Čelnici HUP-a su pozvali na nastavak i intenziviranje dijaloga poduzetnika i gradskih vlasti, a Furjan je izrazio nadu da će u njihovim projektima ‘biti manje zlatnih wc-a’, aludirajući na nekadašnje preskupe radove na infrastrukturi.

Inače, kotizacija za sudjelovanje na ‘Radnom ručku’ iznosila je 50 eura, odnosno 40 eura plus PDV, a broj mjesta je bio ograničen.

(ps/sm, Goran Jungvirth)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox