Naplata slanja opomena postaje prošlost?

Ministarstvo gospodarstva, priprema izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojima će se bankama, javnim poduzećima i teleoperaterima i drugima u potpunosti zabraniti naplaćivanje slanja opomena.

Kako neslužbeno doznaje Novi list, time će se prvi put do sada zakonski regulirati slanje opomena onima koji dug nisu podmirili na vrijeme, a banke slanje opomena čiji je realni trošak oko deset kuna više neće smjeti naplaćivati po sto ili čak i 200 kuna.

Banke trenutačno prvu obavijest o nepodmirenom dugovanju šalju u roku od petnaestak dana od nepodmirenja duga i naplaćuju je između 20 ili 30 kuna. Zatim slijedi prva opomena čiji se trošak kreće od 50 do 70 kuna, a u nekim bankama i do sto kuna. No, treća opomena kod većine banaka košta sto ili čak 200 kuna.

Prema Zakonu o obveznim odnosima vjerovnik nije dužan dodano opominjati dužnika nakon što mu je dostavio račun s točno utvrđenim datumom dospijeća. No, taj isti zakon ne spominje smije li  li ne vjerovnik naplatiti opomenu. Također ne propisuje tarife po kojima banke, ali i svi davatelji usluga općenito mogu naplaćivati opomene. Naplata opomena zbog toga proizlazi iz kalkulacija vjerovnika.

Novi Zakon o zaštiti potrošača trebao bi u potpunosti zabraniti naplaćivanje opomene, a trgovac, odnosno davatelj opomena može samo naplatiti zatezne kamate zbog neplaćenog računa. U potrošačkim udrugama smatraju da ni to nije najbolje rješenje jer se boje da će zbog toga banke i drugi pružatelji usluga u potpunosti prestati slati opomene svojim dužnicima. (jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox