Napolitano: Ovo je prekrasna vijest; čestitao i Pahor

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano odluku europskih čelnika o završetku pregovora s Hrvatskom i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine nazvao je u petak u Ljubljani "prekrasnom viješću", a istodobno je slovenski premijer Borut Pahor iz Bruxellesa čestitao Hrvatskoj što će postati 28. članica EU-a.

 

Danas smo dobili tu prekrasnu vijest o dogovoru postignutom u Bruxellesu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju - rekao je Napolitano za posjeta Ljubljani gdje se nalazi na obilježavanju 20. godišnjice osamostaljenja Slovenije.

Slovenski premijer Borut Pahor popodne je u Bruxellesu izjavio da čestita hrvatskoj vladi, a posebno premijerki Jadranki Kosor kojoj je jutros tim povodom poslao i buket ruža, na odluci Europskog vijeća po kojoj će Hrvatska uskoro zaključiti pristupne pregovore i 2013. postati 28. članicom Europske unije, javili su slovenski mediji.

 

Dobri odnosi Slovenije i Hrvatske

Pahor je, navodi slovenska agencija, kao primjer da su odnosi Slovenije s Hrvatskom vrlo dobri naveo i to što je na današnjoj jubilarnoj proslavi 20. obljetnice slovenske državnosti u Ljubljani i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Prijateljstvo Slovenije i Hrvatske i dalje će jačati, ocijenio je Pahor, komentirajući perspektivu učlanjenja Hrvatske u EU u kojoj je Slovenija od 2004. godine.

Austrijski čelnici također su pozdravili današnju odluku. Austrijski kancelar Werner Faymann ocijenio ju je važnim signalom za zapadni Balkan, a austrijski predsjednik Heinz Fischer osobno je čestitao Josipoviću u ime Austrije na proslavi 20. godišnjice slovenske nezavisnosti. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox