Naprednim funkcijama DKV kartica za gorivo možete učinkovito spriječiti prijevare

Živimo u vremenima kada se prijevare i zlouporabe događaju, osobito u raznim načinima plaćanja, zbog čega je DKV Mobility razvio niz učinkovitih digitalnih rješenja za svoje korisnike. Njihovom uporabom značajno smanjujete rizike od zlouporabe pri plaćanju karticama za gorivo.


Kartice za gorivo nezamjenjiv su alat za upravitelje voznih parkova. Omogućuju vozačima bezgotovinsko plaćanje i time olakšavaju vođenje knjiga.

No, istina je da kartice, kao i drugi načini plaćanja, mogu biti privlačne prevarantima. Međunarodna policijska istraga u ožujku 2022. postala je prava senzacija: nekoliko je osoba uhićeno istovremeno u Austriji, Rumunjskoj i Belgiji. Njih se sumnjičilo da su krivotvorenim karticama za gorivo protupravno pribavile korist u iznosu najmanje 420.000 eura.

Budući da je DKV Mobility svjestan rastućeg problema zlouporabe, a dobrobit korisnika njegovih usluga mu je na prvome mjestu, problemu potencijalne zlouporabe doskočio je angažiranjem stručnjaka za prevenciju prijevara. Konstantno surađuje sa stručnim organizacijama te nacionalnim i međunarodnim sigurnosnim tijelima i razvija učinkovite metode za sprječavanje zlouporaba.

Zlouporaba kartica za gorivo – kako je spriječiti?

Bezgotovinska sredstva plaćanja danas su vrlo raširena. Tu spadaju i kartice za plaćanje goriva te uređaji za beskontaktno plaćanje cestarina. Oni upraviteljima voznog parka omogućuju bolji pregled voznog parka, prijeđenih kilometara, lokacije vozila i iznosa transakcija. Upravitelji voznih parkova i prijevozničke tvrtke imaju koristi od jednostavnih procedura i dodatno štede na troškovima.

Česta uporaba bezgotovinskih sredstava plaćanja znači i veći broj prijevara. Slučajevi prijevara pojedinaca i organiziranih skupina bilježe se u cijeloj Europi pa problem ne treba podcjenjivati.

Što možete učiniti sami? DKV karticu i PIN kod čuvajte odvojeno i nikada karticu ne držite u vozilu. Također je važno podići svijest i informirati zaposlenike tvrtki koje koriste platne kartice za gorivo.

Kontrola korištenja kartice – jednostavna i učinkovita

DKV Mobility već je razvio nekoliko učinkovitih alata za sprječavanje kartičnih prijevara, koji značajno smanjuju rizik zlouporabe:

Funkcija Card Control omogućuje vam da definirate koje su funkcije dopuštene za pojedinu karticu te tako značajno smanjite mogućnost zlouporabe.

Također, možete sami postaviti limit za svaku karticu. Možete ga postaviti i za određeno razdoblje – na primjer, maksimalno dnevno, tjedno ili mjesečno ograničenje. Karticama možete dodijeliti budžet i koristiti ih na isti način kao i prepaid kartice.U DKV Cockpitu, funkciji plaćanja, možete brzo i jednostavno blokirati karticu dok je vozač na godišnjem odmoru ili vožnja nije predviđena.

Kada koristite usluge na zahtjev, kartica je praktički blokirana. Plaćanja se mogu izvršiti samo nakon autorizacije u aplikaciji DKV Mobility ili u DKV Cockpitu. Kartica je aktivna 60 minuta, nakon čega se automatski blokira.

Korištenje svojih kartica možete pratiti u stvarnom vremenu na svom DKV Cockpit računu. Uz funkciju upozorenja o transakciji, upravitelj voznog parka primit će automatsku obavijest e-mailom o svakoj upotrebi kartice i, na zahtjev, dnevni sažetak.

Napredne značajke DKV LIVE – sve na jednoj online platformi

Napredna rješenja DKV LIVE za telematički podržano upravljanje voznim parkom dostupna su na jednoj platformi i operaterima omogućuju transparentno i učinkovito upravljanje voznim parkom. Tako mogu značajno poboljšati sigurnost svojih kartica i učinkovito spriječiti prijevare kod točenja goriva.

DKV LIVE Box i DKV Card omogućuju kontrolu nad količinom utočenog goriva. Ako vozač natoči više goriva od kapaciteta spremnika, operater prima e-poruku i kartica za gorivo se automatski blokira. Nakon ispitivanja okolnosti, karticu je moguće ponovno aktivirati u računu DKV Cockpit.

Ponekad se dogodi da se podaci o lokaciji vašeg vozila znatno razlikuju od GPS koordinata benzinske postaje na kojoj je korištena DKV kartica. Upravitelj voznog parka prima automatsko upozorenje e-mailom. Ako su uključene odgovarajuće postavke, kartica se automatski blokira.

Funkcija sigurnosne provjere dodatno povećava sigurnost odabranih online plaćanja. Uz broj kartice i rok valjanosti, korisnik mora unijeti i korisničko ime i lozinku kartice. To znači da prevarant više ne može kopirati i kasnije koristiti snimljene podatke kartice za kupnju robe online. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox