Naručitelji kupuju skuplje tankere iz Koreje jer Vlada nije odlučila što će s 3. majem

Povjerenici Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata (SMH-IS) u riječkom 3. maju ponovno su upozorili na stanje u tom brodogradilištu ističući da je posla za brodograditelje sve manje te da žurno treba ugovarati nove poslove, a istaknuli su kako su se radnici "za spas radnih mjesta spremni opet aktivirati".

Na konferenciju za novinare došli su noseći transparent s natpisom "Krepat, ma ne molat", navodeći da je situacija u 3. maju jako ozbiljna. Glavni povjerenik SMH-IS u 3. maju Juraj Šoljić istaknuo je da su u knjizi narudžbi sada četiri tankera, ali da bi brodogradilište uskoro moglo ostati bez posla. U predobradi za manje od mjesec dana neće biti posla, pa će se oko 140 radnika morati raspodijeliti na druge poslove, kojih je također sve manje. Brodogradilište radi s oko 40 posto kapaciteta i proizvodi gubitak, a u državnom je vlasništvu, pa apeliramo na Vladu da se "pozabavi našom zaposlenošću", rekao je Šoljić navodeći da u 3. maju ima 2600 zaposlenih i oko 1000 kooperanata, koji imaju još toliko obitelji.

Naveo je da ugovaranje poslova otežava nedefiniran status brodogradilišta te je naglasio da je naručitelj zadnja četiri tankera u 3. maju, nove brodove naručio u Koreji po cijeni većoj od one u 3. maju. To je učinio jer nije definiran status 3. maja nakon 22. lipnja, kada istječe Vladin rok od 90 dana za rješavanje privatizacije u 3. maju, kazao je Šoljić. Naveo je da se u brodogradilištu nalazi brod domaćeg brodara, koji još nije preuzet i za kojeg nije definirano plaćanje te je zamolio Vladu da se to riješi, budući da "Vlada treba regulirati plaćanje tog posla temeljem sporazuma s brodarom i 3. majem"Ne trebamo razne glasnogovornike s političkih konferencija i tribina da govore o našem spasu, jer je ta politika tu gdje jesu dovela radnike Kraljevice, a gura i 3. maj, rekao je Šoljić. Iz Vlade nam govore o novim radnim mjestima, a ne spašavaju postojeća, pa ih pitam hoće li itko od njih ostati bez plaće i posla, kazao je i poručio Vladi da "ne vrše više spin o investicijama, nego da se počnu odgovorno ponašati i da počnu raditi, a ne samo o tome pričati".

Naša radna mjesta možemo opravdati jedino ugovorenim novim poslovima, a ne praznim pričama o spasu i demagogijom, rekao je Šoljić ističući kako su se radnici "za spas radnih mjesta spremni opet aktivirati, izvući transportna vozila, traktore i viljuškare, kao što su planirali 2010." Ovdje nema mjesta politici, ovo je radnička i socijalna poruka, zaključio je Šoljić te najavio da će daljnje aktivnosti sindikata biti definirane na skupštini za dva dana te da je "ovo tek početak borbe za opstanak". Na upit novinara, Šoljić je ocijenio da moguća ulaganja u proizvodnju vjetroelektrana mogu biti samo dopunska djelatnost brodogradilišta. Na pitanje o fondovima kao mogućim vlasnicima, Šoljić je rekao da će pozdraviti svaku inicijativu koja će zaposliti kapacitete i spasiti radna mjesta ovdje, a ne neka virtualna negdje drugdje. Na konferenciji za novinare sudjelovalo je još nekoliko povjerenika SMH-IS u 3. maju, koji su iznijeli slična stajališta, a Šoljić je dodao da su u tom povjereništvu zastupljeni svi, od mladih radnika do branitelja iz Domovinskog rata i da su svi jedinstveni. (Hina/HT)

 

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox