NASA-in divovski satelit pada na Zemlju brže od očekivanog

Stručnjaci NASA-e za svemirski otpad dali su preciznije prognoze pada divovskog satelita otkazanih funkcija, po kojima bi 5,7 tona teška letjelica trebala udariti u Zemlju oko 23. rujna, dan ranije nego što se prvotno predviđalo, izvjestila je američka TV mreža CBS News.

Disfunkcionalni satelit za istraživanje gornje atmosfere - UARS, lansiran je 1991. a isključen je 2005. nakon što je dovršio misiju. Očekivalo se da će satelit pasti na Zemlju ove godine, a stručnjacima su mu u početku dali "prozor" od tjedan dana krajem rujna i početkom listopada, da bi ga zatim suzili na posljednji tjedna ovoga mjeseca.

Taj je prozor sada po NASA-i, sada sužen na samo tri dana. Ponovni ulazak u atmosferu očekuje se 23. rujna, plus ili minus jedan dan, zbog jakog povećanja sunčeve aktivnosti od početka ovoga tjedna", kazala je glasnogovornica NASA-e Bet Dickey za znanstveni portal SPACE.com.

Ne zna se gdje će pasti

No, gdje će točno UARS pasti još uvijek je nepoznato. NASA očekuje da će najmanje 26 velikih komada masivnog satelita preživjeti visoke temperature kod ulaska u atmosferu i stići do površine Zemlje. Dijelovi od titana i spremnici goriva mogli biti među tim krhotinama, no satelit UARS ne nosi toksična goriva. Očekuje se pad krhotina na pojasu Zemlje dugom oko 800 km, rekli su dužnosnici NASA-e.

Stručnjaci NASA-e su izračunali kako je vjerojatnost od 1 prema 3,200 da krhotine satelita pogode neku osobu. Ta vjerojatnost vrijedi za svakog od 7 milijardi stanovnika Zemlje. Dobra je vijest da će satelit vjerojatno pasti u ocean, jer je Zemlja vodeni planet sa 75 posto površine pokrivene vodom. (Hina/jk) 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox