Nastavak rasta produktivnosti Hrvatske pošte

Hrvatska pošta je u protekloj godini zabilježila povećanje prihoda i neto dobiti što je rezultat kontinuiranoga investicijskog ciklusa vrijednog gotovo 200 milijuna eura usmjerenog na radnike, infrastrukturu i tehnološka unaprjeđenja.


EBITDA je rasla za 9% i iznosi 25,3 milijuna eura, dok neto dobit iznosi 13,6 milijuna eura. Iako je dobit iz poslovanja ostala na razini prošle godine, znatan rast neto dobiti bilježi se zbog rasta vrijednosti financijske imovine.

Nastavlja se trend pada broja pismovnih pošiljaka i rasta broja paketnih pošiljaka. U 2023. pismovnih je pošiljaka bilo 4,5% manje nego u prethodnoj godini, a broj paketa povećan je za 20%. Paketno poslovanje svake godine obara rekorde, pa je tako 2023. Hrvatska pošta uručila više od 15 milijuna paketa.

Na izazove na tržištu rada te povećanu fluktuaciju radnika Uprava Hrvatske pošte je u suradnji sa socijalnim partnerima odgovorila povećanjem plaća za 25% svim radnicima Hrvatske pošte. Broj radnika smanjen je za 5% što uz povećanje poslovnih prihoda od 5% upućuje na znatan rast produktivnosti.

Hrvatska pošta prošle je godine donijela novu poslovnu Strategiju Pošta2025(30) koja obuhvaća strateški okvir do 2030. usmjeren na korisničko iskustvo i održivo poslovanje s naglaskom na srednjoročno strateško razdoblje do 2025.

Nadogradnjom administrativne zgrade završena je 2. faza gradnje Nacionalnog skladišno-sortirnog centra, a nakon 120 godina sjedište tvrtke preseljeno je u Veliku Goricu. Investicijom vrijednom 50 milijuna eura podignut je najsuvremeniji logistički centar u ovom dijelu Europe u kojem radi 1700 radnika.

Prošle je godine proveden i velik projekt konverzije kuna u eure. U poštanskim uredima realizirano je više od 1,2 milijuna konverzija, a ukupno je zamijenjeno gotovo milijardu kuna. Tijekom godine postavljen je i 300. paketomat te je tako dovršena prva faza uvođenja dostavnoga kanala čijim se korištenjem smanjuju emisije CO2 i gužve na cestama te poboljšava korisničko iskustvo zato što korisnici svoj paket mogu preuzeti kada i gdje im to najviše odgovora. Paketomati postaju sve zastupljeniji način dostave, a upravo je Hrvatska pošta nametnula taj trend na domaćem tržištu.

U 2024. Hrvatska pošta nastavlja s provođenjem investicijskog ciklusa optimizacijom poslovanja, širenjem logističkih kapaciteta i razvojem korisničkog iskustva. U prvom kvartalu nastavljen je snažan rast produktivnosti s rezultatima boljim od planiranih unatoč rastu troškova univerzalne usluge zbog daljnjeg pada broja pismovnih pošiljaka. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox