Nastavak uspješne suradnje Zabe i EBRD-a

U VARAŽDINU PREDSTAVLJENA KREDITNA LINIJA ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST I OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

 

 

U Varaždinu je danas predstavljen program suradnje Zagrebačke banke i Europske banke za obnovu i razvoj namijenjen investicijama tvrtki i jedinica lokalne samouprave u energetsku učinkovitost i projekte vezane uz obnovljive izvore energije. Ova kreditna linija dio je EBRD-ova projekta u suradnji s Europskom unijom pod nazivom Western Balkans Sustainable Energy Financing Facility II (WeBSEFF II), a omogućit će korisnicima kredita, uz atraktivne uvjete, i pristup bespovratnim poticajnim sredstvima Europske unije te besplatnu tehničku pomoć.

 

U uvodnom dijelu predstavljanja govorio je Pavao Parat, direktor Regionalnog centra Sjeverna Hrvatska Zagrebačke banke koji je ovom prigodom istaknuo važnost projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. „Želimo biti što uspješniji u ovom segmentu, a upravo nam ugovor s EBRD-om o aktiviranju kreditne linije WeBSEFF II to omogućava. Njime uz poduzetnike mogućnost investiranja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije dobivaju i naši klijenti iz komunalnog sektora koji često imaju ograničen pristup takvim sredstvima“, naglasio je direktor Parat.

 

Nakon potpisivanja ugovora između Zabe i EBRD-a u iznosu od 20 milijuna eura, sljedeći je korak identificirati projekte koji u ovom području imaju najveći potencijal, istaknula Danijela Maršić iz Poslovne strategije i proizvoda financiranja, koja je u ime Zagrebačke banke prezentirala konkretnu kreditnu ponudu te naglasila kako će iznos bespovratnih sredstava za projekte koji koji će zadovoljavati kriterije uštede energije i/ili smanjenja CO2, biti od 5% do 10% iznosa kredita za poslovne subjekte odnosno od 10% do 15% iznosa kredita za jedinice lokalne uprave i samouprave. „Usto, klijenti imaju mogućnost već u

početnoj fazi dobiti besplatnu tehničku pomoć konzultanata kako bi procijenili može li projekt zadovoljiti kriterije potrebne za ostvarivanje prava na bespovratna sredstva,“ istaknula je Danijela Maršić.

 

Ovu kreditnu liniju za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije podrobno je predstavila Vedrana Perković-Hadl, Bank Relationship Manager za WeBSEFF koja je iznijela mogućnosti financiranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije: „Važno je istaknuti da je ova kreditna linija otvorena praktički svima - i javnom i privatnom sektoru - koji žele poboljšati efikasnost korištenja energije i/ili ulagati u postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energija. Naš projektni tim koji uključuje stručnjake za tehničku i financijsku ocjenu projekata, te za marketing i javnu nabavu je tu da ponudi potrebnu pomoć u formuliranju i ocjeni projekata i za javni i za privatni sektor.“ Nadalje, gđa Perković-Hadl je istaknula da su raspoloživa sredstva namijenjena za ulaganje u: „suvremene tehnologije koje smanjuju potrošnju energije i emisije CO2  za najmanje 20%; obnovu zgrada pod uvjetom da će investicija zgradu učiniti više energetski učinkovitom za najmanje 30%; te manje projekte obnovljivih izvora energije’’.

 

Inače, zahvaljujući WeBSEFF I, čija je provedba započeta 2009. godine u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji, dosad je omogućeno financiranje za 128 projekata u poslovnom sektoru i to ponajviše u proizvodnom, industrijskom sektoru. WeBSEFF II rezultat je uspješne suradnje s EBRD-om koji je intenzivirao svoju podršku hrvatskom malom i srednjem poduzetništvu i unaprijeđivanju energetske učinkovitosti potpisavši sa Zagrebačkom bankom u srpnju ugovor o kreditiranju od 60 milijuna eura, od čega je 20 milijuna eura namijenjeno za projekte sektora privatne i komunalne energetske učinkovitosti te za projekte obnovljivih izvora energije.PS/BČ

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox