Nastavlja se gospodarski pad, a "dok nam kuća gori, vlasti je pituravaju"

Hrvatska udruga sindikata (HUS) upozorila je na nastavak zabrinjavajućeg pada gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj i "nemušte" pokušaje vlasti da taj pad zaustavi.

 

Dok nam kuća gori, vlasti je 'pituravaju' - poslužio se izrekom presjednik HUS-a Ozren Matijašević kako bi opisao Vladinu politiku zbog koje realni sektor i dalje propada i gubi radna mjesta, dok broj zaposlenih raste samo u javnom sektoru, a pogotovo državnoj administraciji. U proteklih godinu dana u građevinarstvu je izgubljeno 9.174 radnih mjesta, dok je istodobno u javnoj upravi zaposleno 1.867 ljudi unatoč Vladinim obećanjima da će njihov broj biti smanjen politikom "dva za jedan", istaknuo je Matijašević.

Usprkos propagandnim tvrdnjama vlasti o početku gospodarskog oporavka podaci pokazuju suprotno, BDP i opseg industrijske proizvodnje i dalje padaju, a nelikvidnost je golema. Vlada se protiv toga ne bori na pravi način - zahvatima u poreznoj politici, iako su mnoge zemlje EU upravo na taj način olakšale svome gospodarstvu teret krize. Tako je npr. Njemačka oslobodila male poduzetnike obveze uplate PDV-a, Velika Britanija dopustila malim poduzetnicima izbor hoće li plaćati PDV po ispostavi računa ili po naplati, Francuska smanjila PDV za ugostitelje s 19,6 posto na 5,5 posto itd.

Kod nas povlaštenu stopu PDV-a od 10 posto ima samo hotelski smještaj, iako je i ta stopa dvostruko viša od stope kod naših konkurenata, a višu stopu u ugostiteljstvu imaju samo Mađarska, Danska i Švedska. HUS stoga predlaže ozbiljnu reformu sustava PDV-a: uvođenje povlaštenih stopa za turizam, ugostiteljstvo i građevinarstvo te uvođenje mogućnosti plaćanja PDV-a državi po naplati računa, makar samo za male i srednje poduzetnike, kaže Matijašević. (Hina/MJ)

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox