Nastavlja se postupak mirenja Vlade i četiri sindikata

Postupak mirenja Vlade i četiri sindikata javnih službi koji su odbili potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) se nastavlja i novi će se sastanak održati u ponedjeljak, priopćeno je iz Vlade nakon današnjeg sastanka radi provođenja postupka mirenja.

Danas je u Banskim dvorima održan sastanak radi provođenja postupka mirenja. Dogovoreno je da se postupak mirenja nastavlja, a sljedeći sastanak održat će se u ponedjeljak, 27. kolovoza ove godine, u 14,00 sati, u zgradi Vlade Republike Hrvatske, kratko su u priopćenju izvijestili iz Odnosa s javnošću Vlade.

Današnji je sastanak, održan na poziv miriteljice Danice Lisičar, trajao nešto više od dva sata, a nakon njega sudionici nisu davali izjave, tek je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kratko kazao kako će se novi sastanak održati u ponedjeljak.

Vlada sa četiri od osam sindikata javnih službi nije uspjela dogovoriti izmjene TKU-a, a ta četiri sindikata - Sindikat hrvatskih učitelja, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja - nisu pristala ni na arbitražu, pa je Vlada početkom kolovoza najavila otkazivanje TKU i zadužila Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da pokrene postupak mirenja.

Četri sindikata javnih službi odbila su potpisati dopune TKU kojima se regulira neisplata određenih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini (neisplata božićnice u ovoj i idućoj godini, regresa iduće godine, smanjenje dnevnice, promjene vezano za jubilarne nagrade i naknadu za prijevoz), ako im Vlada ne zajamči retroaktivnu isplatu materijalnih prava kojih bi se izmjenama odrekli, a smatraju i kako se o svemu treba izjasniti njihovo članstvo na referendumu. (Hina/jk)

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox