Ne biraju sredstva: U Republici Srpskoj bi zbog kredita slavili i obljetnicu KP Kine

Vlada Republike Srpske pokušava po svaku cijenu privući nove ulagače uključujući tu i one iz Kine kojima je dano na znanje kako će, realiziraju li se takvi projekti, u ovom entitetu biti obilježena i obljetnica osnutka kineske Komunističke partije, prenose u mediji u Bosni i Hercegovini.

Kineska tvrtka China Road & Bridge Corporation pojavila se kao mogući graditelj autoceste između Banje Luke i Doboja, o čemu je u  utorak s predstavnicima javnog poduzeća Autoceste RS potpisan i predugovor. Entitetski ministar prometa Nedeljko Čubrilović tom je prigodom najavio kako bi prometovanje novom autocestom moglo početi već za tri godine.

Imamo čvrsto obećanje izvođača radova da će autocesta biti završena do 1. srpnja 2014. godine odnosno da će biti svečano otvorena na dan proslave obljetnice Komunističke partije Kin", izjavio je Čubrilović kako ga citira sarajevsko "Oslobođenje".

Gradnja autoceste između Banja Luke i Doboja duge 75 kilometara počela bi tijekom proljeća 2012. godine no temeljni preduvjet za to još nije ispunjen. Vlasti RS u svom proračunu nemaju 401 milijun eura, koliko bi stajao cijeli projekt, pa očekuju petnaestogodišnji kredit od Kineske izvozne banke uz godišnju kamatu od četiri do pet posto, o čemu se tek pregovara. Tim bi se kreditom financiralo 85 posto troškova, dok bi se ostatak osigurao iz drugih izvora. Prema postojećim izračunima kilometar nove autoceste stajao bi oko pet i pol milijuna eura. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox