Ne konzumirajte ovu tunjevinu!

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu objavilo da se iz prodaje povlači tunjevina zbog utvrđenih viših količina histamina nego što je propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Potrošačima koji su kupili ovu tunjevinu savjetuje se da je ne konzumiraju.

Povlače se proizvodi LARA – tuna komadići u sojinom ulju i ISKA – tuna komadići u biljnom ulju, s datumom proizvodnje 3. 4. 2012. i rokom trajanja 30. 4. 2015. godine.

Ministarstvo je izvijestilo da su putem HR RASFF sustava dobili hitnu obavijest 23. listopada od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđenih viših količina histamina u predmetnoj hrani nego što je propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Inicijalnom procjenom rizika, utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe, te djecu i trudnice. Prekomjernim unosom ribe i proizvoda od ribe kontaminirane oslobođenim histaminom, konzument se izlaže riziku koji može dovesti i do nastanka akutnih alergijskih reakcija, navodi se u priopćenju.

Također, uvoznik ovih proizvoda u Republiku Hrvatsku je počeo provoditi dobrovoljne mjere povlačenja spornih proizvoda s tržišta, a najavili su i provođenje mjera obavještavanja potrošača o spornim proizvoda putem tiskanih medija, piše danas.hr. (sh)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox