Nema dogovora između Vlade i sindikata

Sindikati neće pristati na Vladin plan uštede od dvije milijarde kuna na troškovima zaposlenih u javnom sektoru, a Vlada neće odustati od tog plana i za plaće u javnom sektoru neće dati ni lipe više od predviđenih 21,6 milijardi kuna.

Takve su nepomirljive pozicije zauzeli socijalni partneri, Vlada i sindikati, dan nakon što nisu uspjeli postići dogovor o uštedama. Ako Vlada bude išla na štednju bez dogovora sa sindikatima oni prijete štrajkom, a ukoliko uštede ne bude, proračunski planovi bit će probijeni i Vlada će morati odustati od svog plana da država u ovoj godini potroši nešto više od 118 milijardi kuna i da proračunski minus zadrži ispod deset milijardi kuna, prenosi Novi list.hr.

Štrajk najavljuju na jesen

U dvojbi štrajk u javnom sektoru ili proračunski rebalans s povećanjem deficita trenutno se izglednijom čini prva opcija – štrajk, najvjerojatnije negdje na jesen. Sindikalni su predstavnici spremni razgovarati tek o jednokratnim dodacima, a bez smanjenja dodatka za minuli rad sa 0,5 na 0,3 posto i bez ukidanja prosvjetnog dodatka od 2,3 posto nema uštede od dvije milijarde kuna, tvrde u Vladi.

Vilim Ribić, čelnik Nezavisnog sindikata za znanost i visoko obrazovanje  izjavio je kako ne postoji nijedan argument da zaposleni u obrazovanju pristanu na smanjenje cijene rada. Vlada se ponaša kao Superhik uzima siromašnima i daje bogatima.

(sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox