Nema produženja rokova legalizacije

Foto: Ilustracija

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja neće produžavati rokove za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada, a podatke o broju pristiglih zahtjeva objavit će sredinom siječnja, doznaje se iz Ministarstva. 

Tada bi trebali biti poznati podaci o ukupnom broju pristiglih zahtjeva te posebno o broju onih za koje je prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, rok istekao 31. prosinca prošle godine i onih za koje rok istječe 30. lipnja ove godine. Na Staru godinu istekao je rok za predaju zahtjeva za legalizaciju vlasnicima bespravnih građevina za koje je izdano rješenje o uklanjanju građevinske inspekcije do 4. kolovoza 2012. godine. Takvih objekata je 31 tisuća.

Taj rok, kao i onaj za legalizaciju nezakonitih građevina za koje nije donijeto rješenje građevinske inspekcije i koji istječe 30. lipnja 2013. godine neće se produžavati, ističu u Ministarstvu. Prema procjenama Ministarstva, ukupan broj podnesenih zahtjeva do Nove godine mogao bi se kretati oko 50 tisuća. Do sredine studenog pristiglo ih je 37.131.

Građani će do sredine godine imati priliku legalizirati građevine bez rješenja za rušenje, izgrađene prije 21. lipnja 2011. godine, koje se vide na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave koja je snimljena iz zraka toga datuma. Bespravno izgrađeni objekti nakon toga datuma neće se moći legalizirati. Njih čeka rušenje ili trajni nelegalan status uz visoke namete i naknade, kažu u Ministarstvu. Građani koji iskoriste priliku za legalizaciju morat će platiti naknadu Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koju će moći podmiriti u najviše 60 mjesečnih rata, a za legalizirane objekte plaćat će komunalni i vodni doprinos. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox