Nema straha: I dalje nesmetano možete skidati omiljene serije s interneta

Uhićenjem dvojice Kaštelana zbog “skidanja“ softvera i filmova s interneta za osobnu upotrebu MUP je prekršio zakone RH te tumačenje Ustavnog suda o Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAP), piše Novi list.

Naime, prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima napravljena je iznimka za softver te su prava autora softvera stavljena pod „srodna prava“ i na njih se izrijekom ne odnosi 82. članak spomenutog zakona koji kaže kako svatko može za vlastitu upotrebu snimiti autorsko djelo uz napomenu da ono ne smije imati komercijalnu namjenu.

Novi list piše da je policija u ovom slučaju išla izvan zakona je u Zakonu o autorskim pravima stoji kako je dopušteno za osobnu upotrebu skinuti i na magnetski medij (disketu, CD, DVD, Blue-ray, tvrdi disk) pohraniti autorsko djelo i bez dozvole samog autora. Filmska djela se u ZAP-u navode kao klasična autorska djela te za njih ne vrijedi iznimka kao za softver. 

Ustavni sud je odlukom iz 2006. godine potvrdio ovakvo stanje navodeći da je smisao naknade za kupnju magnetskih medija da se autorima plati naknada za slučajeve kada se njihova djela skidaju bez naknade. (jk)

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox