Nema više povrata "mervera", ali ni plaćanja carine

Sjećate se odlaska u Italiju ili Austriju pa onda povrata IVA-e odnosno Merwesteuera pri dolasku u Hrvatsku? E, to je bila jedna od divnih sitnica kod takvih putovanja. Ali, ne još zadugo, piše novilist.hr.

 

Naime, ako 1. srpnja 2013. godine uđemo u Europsku uniju hrvatski će državljani ostati bez te povlastice, ali i državljani zemalja EU također neće moći ostvariti povrat PDV-a plaćenog kod nas.

Porezna uprava objašnjava, piše novilist.hr, da je riječ o usklađivanju s europskom direktivom koja propisuje pravila povrata poreza na dodanu vrijednost, a pravo na povrat poreza imali bi samo putnici bez prebivališta ili uobičajenog boravišta unutar EU. Dakle, tu mi otpadamo.

No, našim ulaskom u EU također se ukidaju i granice odnosno carinske kontrole, što znači da više nećemo morati brinuti prilikom prelaska granice jer ćemo moći kupiti robu u bilo kojoj zemlji članici EU-a i bez plaćanja carine ju uvesti u Hrvatsku. Granice i carina postojat će samo sa susjedima izvan Unije: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom te Srbijom. (MJ)

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox