Nema znakova oporavka: Stanogradnja u Zagrebu pala za 55 posto

Građevinska poduzeća registrirana na području Grada Zagreba dovršila su tijekom prvih devet ovogodišnjih mjeseci svega 539 stanova, što je za 653 stana ili za 55 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

U prvih devet mjeseci prošle godine u Zagrebu su bila dovršena 1.192 stana. Krizu građevinarstva u Zagrebu uz pad stanogradnje opisuju i podaci o vrijednosti obavljenih radova.

Tako je ukupna vrijednost obavljenih građevinskih radova u Zagrebu tijekom prvih devet mjeseci ove godine iznosila 5,68 milijardi kuna, što je za 12,1 posto manje od 6,47 milijardi kuna iz prvih devet mjeseci prošle godine. Ipak, ohrabrenje zagrebačkim građevinarima nude podaci o stanovima u gradnji i novim narudžbama građevinskih radova. Naime, broj nezavršenih stanova u Zagrebu u prvih devet mjeseci povećan je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje za 10,4 posto, sa 2.032 u prvih devet mjeseci prošle godine, na 2.244 u istom ovogodišnjem razdoblju.

Nove su narudžbe pak porasle za više od 20 posto. U prvih devet mjeseci nove narudžbe u Zagrebu vrijednosno su na godišnjoj razini povećane za 21,3 posto, na 4,03 milijarde kuna, dok su lani u istom razdoblju iznosile 3,33 milijardi kuna. (Hina/jk)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox