Nemilosrdni Bandić: 23 milijuna kuna za neboder!

Tvrtka Allegheny Financial, nekadašnja Consultants grupa u vlasništvu Hypo banke, pokušava izgraditi neboder od 34 kata na križanju Selske i Zagrebačke ceste, međutim Bandić za zemljište traži 23 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik.

 

Riječ je najvećoj cijenu koju je Grad izbacio za građevno zemljište u Zagrebu. Za metar kvadratni traži gotovo 3200 eura, odnosno 22,9 milijuna kuna za 982 četvorna metra. Allegheny Financial posjeduje 2398 metara kvadratnih, ali za realizaciju projekta su im potrebna dodatna 982 gradska kvadrata.

Resorni gradski ured za graditeljstvo cijenu računa na temelju bruto građevne površine, koja se može graditi na zemljištu. Kako se na zemljištu može izgraditi 44.000 metara kvadratnih, došli su do navedene cijene, piše Poslovni dnevnik.

Damir Farkaš, predsjednik Uprave tvrtke, još je na proljeće tražio od Zagreba da raspiše natječaj, kako bi kupili zemljište i počeli gradnju, međutim je Bandić tek sada odluku o natječaju poslao na odobrenje u Skupštinu.

Projekt je započela tvtka Poslovni centar Donji Grad prije četiri godine, a nakon idejnog ga je rješenja preuzela Consultants Grupa po nepoznatoj cijeni.

Najviša cijena ikada

Damir Farkaš je za Poslovni dnevnik komentirao kako bi to bila najviša cijena koju je itko ikada platio za zemljište Grada Zagreba. Međutim, ukoliko ovaj projekt propadne Grad ne odustaje od visokih cijena.

Ovo je prvi put da je Grad ima tako čvrst stav prema ovoj tvrtki. Do sada su surađivali na tri projekta. Prenamijenjena im je parcela uz Slavonsku aveniju za moguću gradnju trgovačkih komplekasa. Grad i tvrtka zamijenili su zemljišta u vrijednosti 45 milijuna kuna. Zagreb je dobio zemljište u Resniku, a tvrtka 5700 metara kvadratnih na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Avenije Dubrovnik. Tvrtka je dobila i izmjenu detaljnog plana za zemljište u Savskoj opatovini. (S.J.)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, broj 1675, izdanje 26.10.2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox