Neriješeni imovinsko-pravni status zemljišta Dalmacijavina u Drnišu

Stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović za posjeta Drnišu rekao da ta tvrtka u stečaju raspolaže sa 274 hektara površine u Petrovom polju od čega je 215 hektara pod vinogradima, no da bi se stečaj u tom dijelu mogao provesti potrebno je riješiti problem vlasničkog statusa zemljišta na kojem su vinogradi.

Formalno-pravno Dalmacijavino nad tim zemljištem nema niti koncesiju, niti dugogodišnji zakup. Da bi se mogao provesti stečaj potrebno je riješiti taj problem, rekao je Mitrović.

Naime, razdioba zemljišta u Petrovom polju nikad nije obavljena, a grad Drniš predlaže da se Republika Hrvatska upiše kao vlasnik tog zemljišta,

Mitrović je rekao kako će se u stečaju prodavati imovina stečajnog dužnika, da je cilj naći kupca koji će kupiti cjelokupnu imovinu - i onu u Splitu i na Hvaru i u Drnišu, te naći kupca koji želi nastaviti proizvodnju.

Da bi u stečajnom postupku bila nastavljena prodaja imovine potrebno je od Ministarstva poljoprivrede zatražiti dugogodišnji zakup koji će omogućiti da cjelokupna imovina stečajnog dužnika bude cjelina. Želimo utvrditi da zemljište na kojemu su nasadi pravi kupac može dobiti u dugogodišnji zakup, rekao je Mitrović.

Nakon otvaranja stečajnog postupka nad Dalmacijavinom, Republika Hrvatska kao većinski vjerovnik u suradnji sa stečajnim upraviteljem, vijećem i stečajnim sudcem, utvrdila je da Dalmacijavino nije imalo koncesiju, niti sklopljen ugovor o zakupu zemljišta na kojem su vinogradi u Petrovom polju, potvrdio je glavni savjetnik Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) Tomislav Boban na današnjem sastanku u Drnišu.  (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox