Neslavni rekorder: Tvrtka u stečaju čak 16 godina

U Hrvatskoj se vodi čak 1400 stečajnih postupaka, a rekorder je tvrtka Fraktus iz Zagreba koja je u stečaju od 1996. godine, odnosno čak 16 godina iako bi prema Zakonu o stečaju, stečaj trebao biti okončan nakon godinu i pol dana, piše Večernji list.

Zbog najave Vlade da će po hitnom postupku riješiti problem oko 20.000 tvrtki koje nemaju nijednog zaposlenog, a duguju više od 20 milijardi kuna  Hrvatski laburisti poslali su u Sabor prijedlog zaključaka kojima žele otvoriti raspravu o stečajevima.

Laburist Zlatko Tušak kaže da čak 89 stečajnih postupaka traje dulje od 10 godina, 166 stečajnih postupaka traje dulje od pet godina, a 287 ih traje dulje od tri godine, pri čemu se najviše stečajeva vodi na Trgovačkom sudu u Zagrebu i Rijeci.

Ni drugi podaci nisu sjajni, tako 17 postupaka vodi stečajni upravitelj rekorder, dok je rekorderka jedna sutkinja u Rijeci koja vodi čak 218 stečajnih postupaka.

Zakonski propusti

Radnici ukupno potražuju 1,9 milijardi kuna, od čega su uspjeli naplatiti samo 32 posto, dok je država uspjela naplatiti oko 15 posto, od ukupno 4,3 milijarde kuna potraživanja.

Šef Laburista Dragutin Lesar smatra da  zakon dopušta brojne manipulacije koje se događaju prije otvaranja stečaja. Laburisti traže skraćivanje trajanja stečajnih postupaka i pravo radnika na besplatnu pravnu pomoć tijekom stečajnog postupka. Također zalažu se za uvođenje „instituta“ prisilne nagodbe koji pokreće dužnik, a ako se s time složi najmanje 75 posto vjerovnika može se izbjeći stečaj i preustrojiti tvrtka. (jk) 

 

 

 

Izvor: Večernji list, 18. travnja 2012.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox