Neto dobit Istraturista 35 milijuna kuna

Umaška hotelsko-turistička tvrtka Istraturist u prvih je devet mjeseci ove godine poslovala s neto dobiti od 35 milijuna kuna, što je za 63% manja neto dobit nego u isto vrijeme lani, a posljedica je prije svega negativnog efekta financijskih aktivnosti, navodi se u devetomjesečnom financijskom izvješću koje je Istraturist objavio na Zagrebačkoj burzi.

Neto dobit tekuće godine iznosi 35 milijuna kuna, niža je u odnosu na prethodnu godinu za 59,3 milijuna kuna. Negativan efekt generiran je isključivo financijskim segmentom poslovanja s obzirom da je društvo iz poslovnih aktivnosti generiralo dobit od 90,3 milijuna kuna što je 6 posto bolje od prošlogodišnjeg poslovanja - ističe Uprava Istraturista.

Poslovni prihodi Istraturista u prvih su devet mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 372,1 milijun kuna, što je 4 posto više nego u isto vrijeme lani.

Rezultat je to povećanja broja noćenja za 2 posto (1,8 milijuna noćenja) uz rast prosječne cijene noćenja za 3 posto, ističu iz umaške hotelske tvrtke.

Napominju pritom kako su hoteli te tvrtke zabilježili rast broja noćenja za 13 posto s rastom prihoda smještaja od 9 posto, kampovi su s 1 posto manje noćenja povećali prihode za 4 posto, a turistička su naselja sa 4 posto manje noćenja imala i manje prihode i to za 2 posto.

Poslovni rashodi Istraturista u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 267,6 milijuna kuna. To je porast za 5 posto, što je dijelom uzrokovano promjenom dinamike ostvarenja, rastom cijena ulaznih resursa te rastom ukupnog volumena poslovanja, naročito kod hotela, objašnjava se u međuizvješću poslovodstva.

Po podacima iz izvješća, Istraturist u ovoj godini bilježi pad financijskih prihoda, sa 15,4 milijuna kuna u prvih devet mjeseci lani na 4,3 milijuna u devet mjeseci ove godine, dok su istodobno financijski rashodi povećani sa 17,6 milijuna na 69,2 milijuna kuna.

Neto efekt financijskih aktivnosti je negativan, iznosi 64,9 milijuna kuna i rezultat je evidentnih negativnih tečajnih razlika po dugoročnim kreditima radi jačanja valute švicarskog franka prema kuni za 11,8 posto u odnosu na kraj prošle godine, objašnjava Uprava u izvješću.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox