Neugodna pitanja zbog vize: Ako želi u SAD Milanović će morati odgovoriti je li terorist

 U Chicagu će se 20. i 21. svibnja održati 25. po redu NATO summit, na kojem bi Hrvatsku trebao predstavljati Zoran Milanović koi bi prije toga trebao odgovoriti na pitanja hoće li se u SAD-u baviti terorizmom ili prostitucijom, piše Novi list.

Naime, to su neka od pitanja na koje moraju odgovarati svi koji moraju imati vizu za ulazak u SAD. Iako iz Washingtona povremeno stignu signali o ukidanju viza za Hrvatsku, to se još nije dogodilo.

U NATO-u postoje četiri razine tajnosti dokumenata, a Milanović kao premijer ima mogućnost pristupa i najpovjeljivijim papirima koji nose oznaku Cosmic Top Secret, no istovremeno mora ispuniti standardni obrazac „ds160“ kako bi dobio vizu od američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Hrvatski premijeri i predsjednici koji su prije posjećivali SAD također su odgovarali na ova pitanja, no u Vladai smatraju da je ponižavajuće da Milanović ima isti tretman jer je povod posjeta  NATO summit na kojem je jedna od glavnih tema Afganistan.

U Afganistanu boravi 330 hrvatskih vojnika, a premijer će sudjelovati u raspravama tijekom kojih će moći čuti vrlo povjerljive informacije te je apsurdno da se mora odgovarati na pitanja je li terorist, kažu u Vladi. (jk)

 

Izvor: www.novilist.hr
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox