Neuspjeh Mrsićevog zakona: Tek 30 privatnika tražilo volontere

Samo je trideset privatnih poslodavaca u Hrvatskoj do sada pokazalo interes za zapošljavanjem volontera po takozvanom Mrsićevom zakonu kojim se od 31. svibnja ove godine i privatnicima omogućava povoljnije zapošljavanje mladih bez radnog iskustva.

Hrvatski zavod za zapošljavanje primio je do 8. lipnja ukupno 30 zahtjeva poslodavaca za zapošljavanjem 30 radnika na temelju mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, saznaje Novi list. Zahtjevi poslodavaca još se obrađuju tako da u Zavodu za zapošljavanje još nemaju podatak koliko je radnika od 30 traženih zaposleno.

Cilj Mrsićevog zakona bio je omogućiti mladim nezaposlenim osobama da se zaposle na godinu dana, a tijekom tog vremena plaćali bi im se mirovinski doprinosi i imali bi pravo na mjesečnu naknadu od 1.600 kuna. Ovakav model zapošljavanja loše je primljen u javnosti, a protivnici tvrde da će poslodavci masovno koristiti kako bi dobili jeftinu radnu snagu. No, interes poslodavaca za ovim modelom zapošljavanja očito nije velik.

Naime, Zavod za zapošljavanje do 31. svibnja i donošenja tzv. Mrsićevog zakona primio je ukupno 1.912 zahtjeva poslodavaca koji žele primiti mlade radnike na stručno osposobljavanje, a na dan 08. lipnja broj zaprimljenih zahtjeva bio je 1.967 ili svega 50-tak više. (jk)

 

 

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox