Nevjerojatan bonus predsjedniku izvršnog odbora Googlea

Eric Schmidt

Eric Schmidt, predsjednik izvršnog odbora Googlea, nagrađen je dionicama tvrtke vrijednim 100 milijuna dolara i bonusom od 6 milijuna dolara gotovine koji mu se isplaćuje godišnje.

Ovo je bonus koji se ne pamti u poslovnom svijetu. Istina, 100 milijuna dolara dionica, kako to već biva u korporativnom svijetu, zasad je samo na “papiru”. Unovčiti 106 milijuna dolara (599 milijuna kuna) može nakon četiri godine, a vrijeme počinje teći od svibnja 2015. No to mu je već drugo nagrađivanje dionicama u tri godine. Dakle, ukupno je u tri godine prikupio dionice vrijedne 200 milijuna dolara te 18 milijuna dolara gotovine, i to samo kada je riječ o bonusima.

Redovita plaća, naime, od 2011. godine, kada je prestao biti glavni izvršni direktor Googlea te postao predsjednik izvršnog odbora, godišnje mu iznosi 1,25 milijuna dolara. Dotad je imao simboličnu plaću od jednog dolara, naravno kompenziranu vrijednošću dionica tvrtke. Nagrađen je zbog odličnog poslovanja u 2013. godini. Dionica tvrtke tada je porasla 58 posto, a prihodi tvrtke 19 posto.

Eric Schmidt 15. je najbogatiji na ljestvici tehnoloških lidera s procijenjenom neto vrijednošću 10,2 milijarde dolara, piše Bloomberg. Bonus Erica Schmidta objavljen je usred prosvjeda u San Franciscu zbog sve veće nejednakosti u primanjima. Prosvjednici su demonstrirali na autobusnoj stanici odakle Google svojim autobusima djelatnike vozi na posao u sjedište u Silicijskoj dolini. Eric Schmidt pridružio se Googleu 2001. godine i pomogao da tvrtka od startupa u Silicijskoj dolini naraste do globalnog predvodnika u tehnologiji. Kako objašnjavaju u Googleu, kao predsjedavajući izvršnog odbora odgovoran je za vanjske poslovne odnose tvrtke Google: izgrađivanje partnerstava i širenje poslovnih odnosa, suradnju s vladom i tehnološki promišljeno vodstvo te savjetovanje izvršnog direktora i višeg rukovodstva o poslovanju i pravilnicima. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

               

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox