Nevladine udruge: Ne treba zaboraviti da je u Oluji ubijeno više od 600 civila

Nevladine udruge, njih 19, podsjetile su na neke neprocesuirane zločine u akciji "Oluji" i nakon nje te pozvali na mirno i dostojanstveno prihvaćanje prvostupanjske presude Haaškog suda u predmetu Gotovina, Čermak i Markač bez obzira na njezin sadržaj.

Ističući kako je "Olujom" definitivno slomljena pobuna dijela Srba u Hrvatskoj i skršena samoproglašena Republika Srpska Krajina (RSK), udruge podsjećaju i na "crnu" stranu akcije, to jest palež, pljačku i ubojstva civila.

Pozivajući se na istraživanje Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava, navode da je tada ubijeno više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća te da je - zbog straha i na nagovor krajinskih vlasti - Hrvatsku napustilo više od 150.000 njezinih stanovnika, uglavnom Srba.

Njihov povratak bio je otežan zbog neuspostavljanja mjera sigurnosti i pravne države na tom dijelu teritorija Republike Hrvatske, zakašnjelog procesuiranja ratnih zločina, neučinkovitih programa povratka i presporih državnih gospodarskih mjera poticanja obnove. Sinergija navedenih elemenata rezultirala je trajnim iseljavanjem srpskog stanovništva s petine hrvatskog teritorija u mjeri koja ima učinke etničkog čišćenja, stoji u priopćenju nevladinih udruga koje podsjećaju na desetak neprocesuiranih slučajeva zločina u kojima je ubijeno na desetke civila u Golubiću i Mokrom Polju, mjestima u blizini Knina, Komiću u blizini Korenice, Gošiću i Varivodama, selima u blizini Kistanja, Kijanima, selu u blizini Gračaca, te u napadima na izbjegličku kolonu između Gline i Dvora. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox