Nezadovoljstvo na sve strane: I zaposlenici Croatia Zadar Line-a prosvjedovali!

Zaposlenici tvrtke Croatia Zadar Line u stečaju održali su prosvjedni skup ispred upravne zgrade i kruga tvrtke u Zadru, upozoravajući na, kako navode, nezakonitu dokapitalizaciju te tvrtrke koju je izvršio Čazmatrans, te ističući da stotinjak bivših radnika potražuje oko tri milijuna kuna na osnovu otpremnina.


Na osnovu najma četiri autobusa koji je pretvoren u pozajmicu, Čazmatrans se uknjižio na 50-ak milijuna kuna vrijedan krug tvrtke Croatia Zadar Line, čime su oštećeni i radnici i država. To je nedavno u pismu Trgovačkome sudu priznao i sam tehnički direktor Čazmatransa Ivo Grabić, a ujedno i predsjednik nadzornog odbora Croatia Zadar Linea u stečaju, što je očiti sukob interesa - rekao je pravni sindikalni zastupnik SSSH Vedran Uranija.

Evidentno je da se radi o otimačini jer je najam autobusa iznosio oko četiri milijuna kuna, a Čazmatrans se uknjižio na imovinu vrijednu pedesetak milijuna kuna. Ako se tzv. krug ne vrati u okrilje Croatia Zadar Linea radnici neće dobiti svoje otpremnine, a gube se i radna mjesta - kazao je Uranija.

Prije dva dana radnici i njihovi sindikalni predstavnici pokrenuli su kazneni postupak protiv Čazmatransa i zatražili da ih primi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Radnici su najavili i prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu ističući da će to biti mirni prosvjed za očuvanje temeljnih ljudskih i radničkih prava.

Croatia Zadar Line bila je nekada najveća zadarska prijevoznička tvrtka. Kada je propala, njezine linije je preuzela zadarska prijevoznička tvrtka "Laurus" koja danas zapošljava 50-ak bivših djelatnika Croatia Zadar Linea, a 50 radnika ostalo je bez posla.

(Hina/SJ)

 

Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox