Nezaposlenost u Španjolskoj na rekordnoj razini

Ilustracija

Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj u trećem je tromjesečju dosegnula rekordno visokih 25,02 posto, razinu koju ta zemlja ne pamti od pada Francova režima sredinom 1970-ih, pokazala je u petak najnovija službena statistika. 

Kako je dalje objavio tamošnji statistički ured, stopa nezaposlenosti uvećana je za 0,4 postotna boda u odnosu na prethodno tromjesečje, a bez posla je bilo 5,8 milijuna ljudi. Najnovije brojke stvaraju dodatan pritisak na vladu u Madridu koja muku muči ne bi li zauzdala proračunski manjak i time ispunila zahtjeve Europske komisije u vrijeme teške recesije koja ne pokazuje znakove posustajanja. U Europskoj uniji višu nezaposlenost ima samo Grčka.

Španjolske potrebe za financiranjem za ovu su godinu najvećim dijelom pokrivene, a troškovi zaduživanja značajno su smanjeni od kolovoza kada je Europska središnja banka (ECB) obećala da će početi kupovati španjolske državne obveznice nakon što zemlja službeno zatraži pomoć.

Mjere štednje, vrijedne više od 60 milijardi eura za razdoblje do 2014. godine, najvjerojatnije će dodatno zakočiti rast, a posljedično će dovesti do gubitka većeg broja radnih mjesta. Španjolska vlada za ovu godinu prognozira pad gospodarske aktivnosti za 1,5 posto, koji bi iduće godine trebao usporiti na 0,5 posto, govore aktualne projekcije. Krajem prošle godine gospodarstvo je ponovno zapalo u recesiju. U vladi prognoziraju da će 2013. biti zadnja godina recesije, no napominju da prije 2014. godine ne treba očekivati pad stope nezaposlenosti ispod 24 posto. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox