A ni HERA se nije oglasila: Čačić najavio poskupljenje grijanja

Grijanje će poskupjeti, indirektno je potvrdio prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na konferenciji EUForija čija je tema bila energetika.

Čačić je naglasio da Vlada čeka odluku regulatorne agencije HERA-e no indirektno je potvrdio da nas čeka poskupljenje grijanja.

Ono što se desilo sa električnom energijom, desit će uskoro i u toplinarstvu, dodao je Čačić. Prema njemu poskupljenje je logično rješenje jer je Hrvatska elektroprivreda pod utjecajem politike kupovala proizvod za 100, a prodavala za 70 posto njegove cijene, što po Čačiću nema veze sa zdravim razumom, piše Poslovni dnevnik.

Zamislite nekome dati pravo da određuje cijenu energije, nakon što je kupljena na otvorenom tržištu. Pa valjda bi svatko sebi najradije odredio cijenu manju od nule, rekao je Čačić. 

Uz to, prozvao je bivšu vlast da je zbog socijalnog mira držala cijene energije nerealno niskima i time dovela HEP do rušenja kreditnog rejtinga u trenutku kada je na vrhuncu investicijskog ciklusa.

Podsjetimo, HEP Toplinarstvo zatražilo je od Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Siska, Zaprešića i Samobora poskupljenje grijanja za 36,7 posto. (jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox