Nigdje prijatelja kad ih trebaš: Hrvatima Facebook i Twitter nisu za traženje posla

Društvene mreže su popularne no, olakšavaju li potragu za poslom? Odgovor na ovo pitanje otkrio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 700 ispitanika. Za većinu ispitanika (57%) društvene mreže ne olakšavaju potragu za poslom.

"Puno prijatelja – nigdje nikoga kad ga trebaš" kratko zaključuje jedan ispitanik, dok drugi pojašnjava: „Pored svih specijaliziranih portala za traženje posla, društvene mreže samo kompliciraju stvar i ne nude poslodavcima dovoljno ciljanih informacija. Pronalazak posla ima veze sa stvarnim, a ne s fiktivnim vezama među ljudima“.

Nekoliko ispitanika društvene mreže ocjenjuje neozbiljnim kanalom za traženje posla: „Iskreno, ni ne gledam tamo posao jer mi je to manje profesionalno" i „Društvene mreže ometaju svaki ozbiljan posao pa tako i traženje posla“ samo su neki od komentara.

Koristan alat za 40 posto građana

 Nasuprot tome, društvene mreže su koristan kanal potrage za poslom za 40% ispitanika. „Bio sam na nekoliko razgovora isključivo kao rezultat tih kontakata i poznanstava“ ističe jedan od ispitanika. Slično je iskustvo i jedne ispitanice: „Svakako olakšavaju. Mogu potvrditi iz osobnog iskustva. Svaki posao koji sam pronašla bio je preko društvene mreže.“

Prema mišljenju ispitanika, prednosti traženja posla putem društvenih mreža su brzina, efikasnost, lakši pristup informacijama te adekvatno ažuriranje. Ipak, neki upozoravaju: „Nažalost, mnogi oglasi nisu točni što saznate tek kada dođete na razgovor za posao.“ Drugi ističu kako društvene mreže, iako olakšavaju potragu za poslom, nisu shvaćene ozbiljno: „Naime, dosta oglasa sam posjetio no samo sam na jedan dobio odgovor i to negativan“ priznaje jedan od ispitanika.

 

Upravo o najboljim praksama u traženju posla, kao i ulozi društvenih mreža, biti će govora na  besplatnom seminaru “Novim medijima do boljeg radnog mjesta” koji organizira Učilište Algebra u suradnji s portalom MojPosao. Seminar, koji će se održati u četvrtak 23. veljače uvod je u “Otvorene dane Algebre” gdje će zainteresirani građani moći prisustvovati velikom broju besplatnih radionica iz područja informatike ili digitalnog poslovanja te iskoristiti subvencije za verificirane obrazovne programe. (PS/JK)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox