Nije šija nego vrat: Nema više HFP-a, sad imamo AUDIO (ajde bar se lakše izgovara)

Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) od danas počinje s radom, a Hrvatski fond za privatizaciju odlazi u povijest, istaknuo je potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog vijeća AUDIO-a Petar Čobanković na konferenciji za novinare.

Za razliku od HFP-a, AUDIO može provoditi restrukturiranje i konsolidaciju poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, čime bi trebalo osigurati znatno veću financijsku korist za državu i državni proračun, naglasio je Čobanković. HFP je imao negativnih konotacija, kao i cijela privatizacija, priznao je dodajući kako je to bilo doba tranzicije, u čemu nije bilo iskustava već su "sve zemlje imale svoje puteve". Danas imamo veliko iskustvo u tome, a rezultat toga su i Zakon o upravljanju državnom imovinom i AUDIO, ustvrdio je Čobanković.

Vrijednost imovine? Ne zna se...

Potpredsjednik Vlade nije mogao reći ukupnu vrijednost nekretnina kojima AUDIO upravlja već je napomenuo kako se po prvi puta izrađuje Registar državne imovine koji će biti dostupan na internetu te obećao da će javnosti biti dostupni podaci o svemu sa čime Hrvatska raspolaže.
U državnom su vlasništvu 2.031.465 hektara šuma i šumskog zemljišta, 550.466 hektara poljoprivrednog zemljišta, 42.265.808 četvornih metara građevinskog zemljišta i 10.458.709 četvornih metara građevina s pripadajućim zemljištem. Među te nekretnine pripada i 56 trgovačkih društava koja su 50 i više posto u državnom vlasništvu, nominalne vrijednosti 10,72 milijardi kuna, 30 poduzeća u kojima država ima od 25 do 50 posto vlasništva, nominalne vrijednosti 783 milijuna kuna, 346 tvrtki u kojima država ima do 25 posto vlasništva, nominalne vrijednosti 1,1 milijardi kuna, te 223 društva iz rezerviranog portfelja za bivše vlasnike, nominalne vrijednosti 558 milijuna kuna. Tu je također imovina 15 javnih poduzeća od strateške važnosti, nominalne vrijednosti 130,9 milijardi kuna.

AUDIO upravlja s građevinskim zemljištem, građevinama s pripadajućim zemljištem, stambeno-poslovnim objektima i trgovačkim društvima, a neće upravljati šumama i poljoprivrednim zemljištem, pojasnio je potpredsjednik Vlade. Prioritet Agencije bit će što hitnije se riješiti poduzeća s manjinskim udjelom države, budući da je u zadnjih pola godine na prodaju stavljeno preko 150 tvrtki u kojima država ima pakete do 50 posto. Sada ćemo imati različite modele prodaje, ne samo objavom javnih natječaja i stavljanjem na burzu, nego će biti i javnih ponuda (IPO), javnog nadmetanja, dražbi i dr., najavio je Čobanković. Također je u tijeku natječaj za privatizaciju Dalmacijavina i Kaštelanskih staklenika, a privatizirat će se i turistički portfelj, osim turističkog zemljišta.

Dosadašnji predsjednik HFP-a a sadašnji ravnatelj AUDIO-a Vedran Duvnjak kazao je kako je u Agenciju prešlo 150 zaposlenih iz HFP-a i 57 iz Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.
Najavio je da će AUDIO u svim sudskim sporovima radi zaštite interesa Hrvatske po osnovi državne imovine zastupati DORH, koji će Agenciji također davati mišljenja na postupke raspolaganja nekretninama. No, DORH neće davati suglasnost na poslovne odluke AUDIO-a, istaknuo je Duvnjak. (Hina/MJ)

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox