Nijemaci i Britanci zaobišli Grčku

Foto: Ilustracija

Krizu u zemljama eurozone najskuplje je platila Grčka. Od početka ove godine do kraja kolovoza tu je zemlja posjetilo 12 posto manje turista. Najveći udarac grčkom turizmu zadali su Nijemci i Britanci, kojih je bilo dvadeset i trideset posto manje nego prethodne godine. Dobar posjet s novih tržišta, Rusije i Rumunjske, spasila je Grčku od većeg turističkog sunovrata.

 

Minus je grčkim domaćinima malčice podnošljiviji budući da dolazi nakon dobre 2011. u kojoj su, zahvaljujući Arapskom proljeću i problemima tamošnjih zemalja, imali sedam posto više gostiju, konstatira se u međunarodnom istraživanju turističkog sajma ITB Berlin.

Ostale mediteranske zemlje prošle su manje-više neokrznute kroz kriznu 2012. Italija je u 2011. ugostila četiri posto više turista tako da je ovogodišnji minus Nijemaca i Britanaca od tri i jedan posto prošao bez prevelika stresa.

Najneugodnije su iznenadili Španjolci, kojih je u Italiji bilo čak 18 posto manje. No i talijanske su domaćine spasila rastuća tržišta Rusije te Poljska, koja su im većim dijelom priskrbila i ukupan plus u 2012. od dva posto.

Slično je prošao i turizam Španjolske, koji je od Arapskog proljeća profitirao s osam posto više turista, a u prvih osam mjeseci 2012. izišao s tri posto plusa. Pritom je Španjolsku za odmor izabralo pet posto manje Britanaca, dok je Nijemaca bilo jednako kao lani, piše vecernji.hr.

Očit je pad međusobnog broja putovanja između EU zemalja u krizi, poput Španjolske i Italije. Srednja Europa ostala je stabilna, a u nekim je zemljama broj putnika u inozemstvu u porastu, zaključuje dr. Martin Buck, direktor sektora putovanja berlinskog ITB-a. Ovogodišnji uspjeh Hrvatske, s pet posto više gostiju i šest posto više noćenja, nije bio predmet analize. (sh)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox