Nikako do dogovora: Jankoviću nedostaje potpora za sastavljanje vlade

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk završio je konzultacije sa strankama zastupljenim u novom parlamentu o mogućem mandataru za sastav nove vlade, ali se pokazalo da Zoran Janković za sada nema osiguranu parlamentarnu većinu, pa će se savjetovanja sa strankama nastaviti.

Predsjednik će sa strankama ostati u kontaktu sve dok se ne donese odluka o mandataru, navedeno je u priopćenju iz ureda slovenskog predsjednika.

U razgovorima posvećenim konstituiranju nove vlasti i oblikovanju buduće koalicije sve su se političke stranke složile da bi prvu priliku za sastavljanje vlade trebao dobiti Zoran Janković kao "relativni pobjednik" prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 4. prosinca, dodaje se u priopćenju.

Prema izjavama koje su nakon susreta s Tuerkom dali predstavnici stranaka zastupanih u novom parlamentu, Jankovića bi u sadašnjem trenutku za mandatara prilikom glasovanja u parlamentu podržale samo dvije stranke: Pozitivna Slovenija koju vodi Janković, te Socijalni demokrati (SD) dosadašnjeg premijera Boruta Pahora. Te dvije stranke imaju zajedno 38 zastupnika, 8 manje od potrebne natpolovične većine koju prilikom tajnog glasovanja treba mandatar.

Janković je pak najavio da će nastaviti neformalne razgovore s mogućim koalicijskim partnerima. (Hina/jk) 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox