Njemačke elite nezadovoljne Merkel, ne i građani

Oni koji odlučuju u Njemačkoj uvelike su nezadovoljni Angelom Merkel i njezinom vladom, ali ne i građani čije povjerenje u kancelarku ponovo raste, ističu dvije ankete objavljene u Njemačkoj.

 

Po anketi instituta Allensbacha objavljenoj u gospodarskom časopisu Capitalu, 77 posto "onih koji donose najvažnije odluke" u zemlji, u gospodarstvu, politici i upravi, razočarani su radom njemačke vlade, a 78 posto misli da je ta vlada "slaba". 58 posto tih elita drže Angelu Merkel osobno odgovornom i smatraju je "slabom kancelarkom", a 37 posto je smatra "jakom".

U prosincu 2010. tek 37 posto anketiranih odgovorilo je da je Merkel "slaba", a 54 posto da je "jaka". 61 posto ocijenilo je tada vladu "slabom".

 

Odluka o napuštanju nuklearne energije ocijenjena lošom

Gotovo 80 posto anketiranih misli da je nedavni zaokret konzervativno-liberalne vlade u vezi sa skorim napuštanjem nuklearne energije narušilo njezinu vjerodostojnost. Tek 14 posto kaže da su zadovoljni novim energetskim programom vlade. Allensbach za račun Capitala od 1987. dvaput u godini anketira skupinu od petstotinjak "top decision makersa".

Među građanima postoji, čini se, suprotna težnja. Po anketi instituta Forse objavljenoj u časopisu Sternu od srijede, popularnost Merkel je osjetno porasla: prvi put u zadnjih godinu dana izbila je u sami vrh ljestvice najcjenjenijih političara u zemlji. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox