Njuškalo: Cijene nekretnina u Hrvatskoj u siječnju

Godišnji rast cijena stanova u Zagrebu za 11 posto. Potražnja za nekretninama na Njuškalu ubrzano raste.


Prema novom istraživanju Njuškala provedenom na uzorku većem od 153 tisuće nekretnina, iste su u posljednjih godinu dana zabilježile rast od gotovo 7 posto. Prosječne cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od gotovo 9 posto, dok su kuće skuplje za oko 6 i pol posto. Usporedimo li trenutne cijene stanova sa cijenama iz 2011. vidljiv je rast za oko 3 posto, dok su cijene kuća rasle za više od 10 posto.

Rast cijena nekretnina u Hrvatskoj možemo povezati s rastom potražnje. Tako je u siječnju posjećenost kategorije Nekretnine bila za 4 posto veća u odnosu na isti mjesec prošle godine. U siječnju zabilježeno više od 16 milijuna detaljnih pregleda, što je čak 25 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu u siječnju je iznosila 1988 eura, što je za 11 posto više u odnosu na prije godinu dana. Najveći postotni godišnji rast cijena kvadrata stanova zabilježen je u Dubrovniku. Tamo je trenutna prosječna tražena cijena kvadrata stana u siječnju iznosila 3.828 eura, što je za čak 14 posto više u odnosu na prošlu godinu. Od većih gradova na obali, Zadar bilježi najveći rast cijena stanova i to za čak 12,6 posto, dok istovremeno Split bilježi rast od gotovo 10 posto, a Šibenik 6 posto. U posljednje vrijeme Osijek pokazuje sve ubrzaniji rast cijena, pa je tako prosječna cijena kvadrata stana tamo viša za gotovo 4 posto u odnosu na period prije godinu dana i trenutno iznosi 966 eura.

Dok prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu približava se granici od 2.000 eura, kvadrati stanova su povoljniji u okolnim gradovima. Tako, primjerice prosječna tražena cijena kvadrata stana u Velikoj Gorici iznosi 1226 eura, i bilježila je godišnji rast od gotovo 5 posto. Istovremeno, prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zaprešiću iznosi 1150 eura. Prosječne cijene stanova u okolnim gradovima su 35-45 posto povoljnije u odnosu na Zagreb.

Gledamo li prosječne cijene kvadrata kuća s dvorištem, one su u gotovo svim hrvatskim gradovima niže u odnosu na kvadrate stanova. Od većih gradova iznimka su Dubrovnik, gdje je kvadrat kuće 22 posto skuplji od kvadrata stana, te Split gdje je kvadrat kuće za 6 posto skuplji od kvadrata stana. Razlog je velika koncentracija luksuznih kuća na navedenom području.

U Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata kuće s okućnicom u siječnju je iznosila 1300 eura te je za oko 35 posto povoljnija u odnosu na prosječnu cijenu kvadrata stana. Gledamo li gradove na obali, u Zadru primjerice prosječna cijena kvadrata kuće iznosi 1.493 eura i za 30 posto je niža u odnosu na prosječnu cijenu kvadrata stana u istom gradu. Istovremeno, u Rijeci je ta razlika manje izražena pa je tako prosječna cijena kvadrata kuće tamo 1350 eura, i za 12 posto je niža u odnosu na kvadrat stana čija prosječna cijena u Rijeci iznosi 1530 eura.

Cijene nekretnina u Zagrebu značajno variraju u ovisnosti o gradskoj četvrti Grada Zagreba.

Cijene stanova tako kreću od nešto više od tisuću eura po kvadrata u Brezovici pa do prosječnih 2.460 eura koliko je u četvrti Gornji grad- Medveščak. Prosječne cijene kvadrata kuća variraju od 760 eura, koliko je u Sesvetama pa do gotovo 2.300 eura u gradskoj četvrti Gornji grad- Medveščak. (G.G.)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox