NO Dine: Caliskan traži produljenje državnog jamstva

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Investitor, turski Caliskan, spreman je isplatiti plaće i osigurati novac za pokretanje proizvodnje u Dini Petrokemiji u Omišlju uz uvjet da se u mjerodavnom ministarstvu dogovori produljenje državnog jamstva koje istječe 31. siječnja, kazao je  nakon sjednice Nadzornog odbora (NO) Dine predsjednik Sindikata radnika Dine i predstavnik radnika u NO Predrag Mihaljević. 

Osim toga, Nadzorni odbor Dine smijenio je jučer predsjednika Uprave Murata Turela i na to mjesto imenovao dosadašnjeg člana Uprave Ismaila Sahina, rekao je Mihaljević. Istaknuo je da u sindikatu nisu zadovoljni jer bi, prema rečenom, uskoro i ovisno o odluci u vezi s jamstvom, bila isplaćena tek jedna od ukupno sedam neisplaćenih plaća. Ostale plaće bile bi isplaćene iz kupoprodaje zemljišta u Omišlju za izgradnju LNG terminala.

Ipak, sada je najvažnije da se pokrene proizvodnja, kazao je Mihaljević podsjetivši da je sindikat tražio da se hitno isplate sve plaće i pokrene proizvodnja ili da se, ako se to ne ostvari, traži novi ulagač. Vlada je u kolovozu prošle godine dala državno jamstvo u korist Zagrebačke banke za avansno plaćanje turskog investitora Caliskan za isplatu plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije u iznosu od pet milijuna eura. Jamstvo je izdano na temelju ponude Calilskana s namjerom preuzimanja i pokretanja proizvodnje u Dina Petrokemiji.

Predstavnici Uprave Dine i Caliskana su prije desetak dana izvijestili sindikat da proizvodnju u Dini za sada neće pokrenuti, jer oklijevaju ulagati po postojećim uvjetima. Iz sindikata, pak, naglašavaju da su ostvareni svi preduvjeti za pokretanje proizvodnje - deblokiran je račun i osigurana je isporuka električne energije po povoljnim uvjetima. Dina Petrokemija, članica Dioki Grupe, predala je 30. studenog prošle godine prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, a u početku godine taj je postupak i počeo. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox