Nobilo: Progoni me se jer sam radio političku štetu vladi

Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo najavio je da će se žaliti na nepravomoćnu odluku Hrvatske odvjetničke komore (HOK) koja ga je u stegovnom postupku uvjetno kaznila sa šestomjesečnom zabranom rada u odvjetništvu i globom od 30 tisuća kuna.

 

Stegovni postupak protiv Nobila pokrenut je u svibnju prošle godine zbog njegovog intervjua u tjedniku Globus. Istupajući kao odvjetnik bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca Nobilo je tada ustvrdio da istražna tijela nastoje suziti istragu protiv Polančeca kako bi zaštitili članove Vlade, a Polančeca natjerali da svjedoči protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Iako su dužnosnici HOK-a tvrdili da su stegovni postupak pokrenuli po službenoj dužnosti nakon što su vidjeli intervnju u Globusu, Nobilo je uvjeren da je riječ o političkom progonu. Progoni me se jer sam radio političku štetu vladi - kazao je Nobilo Hini, uvjeren da je HOK reagirao po diktatu predsjednice Vlade. Podsjetio je da je premijerka Jadranka Kosor HOK-u poslala dopis u kojem je tražila da preispita njegove istupe u medijima.
U ovom slučaju nema nikakvog prekršaja. Radio sam isključivo na obrani svog klijenta i želim jasno reći da me nikakav pritisak neće natjerati da niti za milimetar odstupim od Polančecove obrane - rekao je Nobilo.

Ne zna se vrijeme odluke

Predsjednik HOK-a Leo Andreis nije želio komentirati nepravomoćnu odluku stegovnog suda Komore. Zalažemo se za uvođenje reda u odvjetničke redove, posebno u vezi s javnim istupima i upravo zbog toga odluku koja nije pravomoćna ne mogu komentirati - kazao je Andreis.

Kazao je da ne zna niti kada bi drugostupanjski stegovni sud mogao odlučivati o Nobilovoj žalbi. Odvjetnik Anto Nobilo Polančeca zastupa u više slučajeva u kojima ga USKOK tereti za brojne zlouporabe i nezakonitosti. Osim slučaja Podravka najznačajniji je slučaj navodno nezakonite prodaje HEP-ove struje šibenskom TLM-u po višestruko nižim cijenama od tržišnih. (Hina/MJ)

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox