Nokia namjerava otpustiti 10 000 radnika

Finski proizvođač mobitela Nokia najavio je da namjerava do kraja iduće godine ukinuti do 10 tisuća radnih mjesta u sklopu opsežnih dodatnih mjera štednje.

Planirano smanjenje radnih mjesta teška je posljedica zacrtanih mjera za koje smatramo da ih moramo poduzeti kako bismo na dulji rok zajamčili konkurentnost Nokije, kazao je u priopćenju izvršni direktor Stephen Elop. Nokija je ove godine izgubila poziciju najvećeg proizvođača mobitela na svijetu koju je držala 14 godina.

U finskom poduzeću ističu da već dulje od godinu dana provode opsežan preustroj, dodajući pritom da će mjere uštede troškova ipak morati biti daleko veće no što se očekivalo. Najavili su i opsežne rošade u upravi. Uz već ušteđenih približno 700 milijuna eura u 12-mjesečnom razdoblju do kraja prvog tromjesečja 2012. kompanija želi smanjiti troškove za dodatnih približno 1,6 milijardi do kraja 2013., stoji u priopćenju. U poduzeću napominju i da će i dalje "pomno procjenjivati budućnost pojedine imovine koja ne spada u temeljno poslovanje". Potvrdili su tako izvješća da će prodati poslovanje s luksuznim mobitelima Vertu investicijskoj tvrtki EQT VI.

Vertu je osnovan 2008. na temelju koncepta haute couture mobilne telefonije. Njegovi mobiteli obično su ukrašeni dijamantima i drugim vrstama dragog kamenja, imaju ugrađen operativni sustav Symbian a cijene im se kreću oko 4.000 eura za model Constellation. Nokia je počela s preustrojem u prvoj polovini prošle godine i postupno gasi proizvodnju pametnih telefona s ugrađenim sustavom Symbian u korist partnerstva s Microsoftom. Taj je savez već urodio prvom linijom pametnih telefona Lumia, koja bi finskom poduzeću trebala pomoći da opstane u dinamičnom sektoru i konkurenciji s RiM-ovi Blackberryjem i Appleovim iPhoneom. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox