Norac, Petrač i Sulić od petka na slobodi

Trojica poznatih zatvorenika, Mirko Norac, Hrvoje Petrač i Leon Sulić trebali bi u petak, 25. studenoga izaći iz zatvora jer ih je Povjerenstvo za uvjetni otpust odlučilo pustiti na slobodu prije odsluženja cijele zatvorske kazne.

Norac je u zatvoru više od deset godina, od ožujka 2001. Najprije je za ratne zločine na gospićkom području osuđen na 12 godina, a potom za zločine u Medačkom džepu na 6 godina. Kad je i druga presuda postala pravomoćna Vrhovni mu je sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina. U zatvoru je diplomirao, oženio se i postao otac. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović u rujnu prošle godine oduzeo mu je generalski čin, kao i Branimiru Glavašu i Vladimiru Zagorcu koji su također pravomoćno osuđeni.

Uživao u zatvorskim povlasticama

Petrač, koji je prije suđenja više od godine dana bježao hrvatskom pravosuđu, služio je kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca i iznude novomarofskoga poduzetnika Miroslava Matkuna, koja mu istječe u ožujku 2013.

Petrač je bio u mnogim zatvorima, a u lepoglavskoj kaznionici je suprotno zatvorskim pravilima uživao razne pogodnosti na koje nije imao pravo zbog čega su bivši upravitelj zatvora u Lepoglavi Stjepan Loparić i njegov pomoćnik Neven Putar nepravomoćno osuđeni na 20, odnosno 14 mjeseci zatvora.

Sulić je zbog gospodarskog kriminala u "Croatiabusu" teškog 15,5 milijuna kuna 2007. osuđen na kaznu od sedam godina zatvora, koju mu je kasnije Vrhovni sud smanjio na pet godina. U travnju ove godine nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora jer se raznim malverzacijama na štetu "Croatiabusa" domogao stana vrijednog više od 589 tisuća kuna.

Norcu, Petraču i Suliću odobren je uvjetni otpust nakon što su odslužili više od dvije trećine kazne, a ostatak kazne, uz određene uvjete služit će na slobodi. (Hina/jh)

 

 

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox