Nova lista hrane koju će Ministarstvo poljoprivrede više kontrolirati

Ministarstvo poljoprivrede je u Narodnim novinama objavilo Listu hrane i hrane za životinje neživotinjskog podrijetla koja predstavlja poznatu ili prijeteću opasnost, a koja podliježe povećanom broju službenih kontrola hrane i hrane za životinje pri uvozu.

U odnosu na prethodnu Listu objavljenu u Narodnim novinama br. 33/12, nova Lista se razlikuje u sljedećem:

  1. Paprike iz roda Capsicum annuum (mljevene ili drobljene), proizvodi od chillija (curry), kurkuma (Curcuma longa) i crveno palmino ulje više ne podliježu povećanom broju službenih kontrola na sudan bojila pri uvozu.
  2. Hrana i hrana za životinje za koju je povećana učestalost fizičkog i identifikacijskog pregleda pošiljki pri uvozu je:
  • curry listovi iz Indije za koje je, radi opasnosti od kontaminiranosti reziduama pesticida, povećana učestalost pregleda sa 10% na 50%;
  • paprike iz roda Capsicum annuum (mljevene ili drobljene), proizvodi od chillija (curry), muškatni orašćići (Myristica fragrans), macis (Myristica fragrans), đumbir (Zingiber officinale), kurkuma (Curcuma longa) iz Indije za koje je, radi opasnosti od kontaminiranosti aflatoksinima, povećana učestalost pregleda sa 20% na 50% .

Kontrolu hrane i hrane za životinje koja se nalazi na Listi pri uvozu provodi granična sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja i granična veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede i tek po završetku pregleda i dobivanja potrebnih analitičkih izvješća o udovoljavanju hrane i hrane za životinje odredbama važećih propisa, nadležna granična inspekcija dopušta daljnji prijevoz pošiljke, a carinska služba pušta pošiljku u slobodni promet. (PS/JK)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox