Nova praksa banaka: Daju kredite investitorima ako za izvođače radova izaberu njihove dužnike

Kako bi spasile svoj novac koje su dale lošim tvrtkama u građevinarstvu, banke u Hrvatskoj su se okrenule nedopuštenoj i nepoštenoj praksi uvjetovanja investitorima kod izbora izvođača radova.

Kad investitor traži kredit od banke za gradnju stanova, trgovačko centra ili drugog,  ako želi da mu se kredit i odobri, banka mu predlaže svog izvođača radova, piše Nacional.

Obično je riječ o tvrtki kojoj je banka već dala kredite, ali ih ona ne može redovno vraćati. Banke ovakvom praksom rade sebi u prilog, a na štetu investitora. Naime, banke odobre kredit investitoru koji za to plaća i kamate, a nova od kredita koristi za plaćanje izvođača radova. Izvođač radova uz kamate vraća kredit banci tako da ona dvostruko profitira.

Osim toga, ovakva praksa se protivi tržišnom natjecanju jer se izvođač radova ne može sam sa svojim cijenama izboriti za dobivanje posla, biti solventan i redovito plaćati svoje obveze. Izvođač radova, u koji je banka uložila zbog svoje loše procjene u njemu ima moćnog partnera. U konačnici višu cijenu gradnje plaća krajnji korisnik, kupac stana ili zakupnik trgovačkog prostora ili ureda. Investitori i izvođači radova nisu skloni govoriti o tome, no napominju da je takva praksa postojala i prije,  ali da je bila rijetka i da su se mogli naći i drugi izvori financiranja. S krizom takva praksa se samo proširila. (jk)

 

 

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox