Nova prevara s hranom

Svaka treća riba koja se prodaje u Europi, prema istraživanju poznatog hamburškog Eurofins laboratorija, nije ona koja je navedena na deklaracijama, već se jeftinija riba podmeće kao skuplja.

Obzirom da zbog smanjenih ulovnih kvota cijena ribe na svjetskom tržištu raste, industrija pronalazi načine uštede. Kolju npr. prodaju umjesto bakalara, tripice umjesto paniranih kolutića lignje, te 'bijelu' tunu punu purgativnih ulja.

Zdravstveni rizik konzumiranja takvih riba je nepoznat. No, čak i kad bi zdravstveni rizik bio isključen, potrošači su nasamareni. 

Prema nedavnom izvješću Europola, procjenjuje se da je u EU aktivno više od 3.600 grupa organiziranog kriminala koje novac 'peru' kroz krivotvorenje hrane, projekte proizvodnje energije iz obnoviljivih izvora, zbrinjavanje otpada itd.

Što je najtragičnije tu je riječ je o dobro uhodanom biznisu u koji su uključeni timovi ljudi koji se dobro razumiju u tehnologiju proizvodnje hrane zbog čega je i inspekciji prilično otežano otkrivanje krivotvorene hrane.

Krivotvori se na puno načina – npr., maslinovo se ulje razrjeđuje običnim uljem, u filtrirane čajeve stavljaju se bezvrijedne travke, začini se miješaju s prehrambenim bojama.

Kako navodi grupa naših stručnjaka u 'Kemijskim i fizikalnim opasnostima u hrani', kod dobre je homogenizacije proizvoda koji se naziva šunkom nemoguće utvrditi od kojeg je dijela trupa meso iskošteno. Uporabom enzimskih preparata upješno se  mogu spojiti komadi svinjetine sa govedinom, i to s različitih dijelova trupa, u jedinstvenu masu koja se dodatkom začina može prodati kao bolji dio trupa svinje.

Medovi se pak razrjeđuju fruktoznim ili glukoznim sirupima, no ako mu se dodaje kloramfenikol, svojevremeno pronađen u medu iz Kine i Indije, med može biti i opasan po zdravlje.  

Kesten pireu se može dodati kuhani i pasirani grah, što zbog dodatka aroma i puno šećera, potrošač neće primijetiti. Ljuštura jastoga u restoranima se puni mesom grdobine, a  tripice mogu zamijeniti pohane lignje.

Poznato je i to da se kod pilećih prsa masa povećava ubrizgavanjem vode. (Izvor:net.hr)Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox