Nove cijene goriva: Eurodizel skuplji devet lipa

Foto: Shutterstock

Cijene motornih benzina na Ininim benzinskim postajama od ponoći su se neznatno promijenile. Tako je eurosuper 95 poskupio za jednu lipu, a eurosuper 98 pojeftinio za jednu lipu. 

Lož ulje i plavi dizel skuplji su za četiri, odnosno pet lipa, a eurodizel za devet lipa po litri. Tako se prema novim cijenama eurosuper BS 95 prodaje po 10,15 kuna (do sada 10,14 kuna), a eurosuper BS 95 class po 10,19 kuna (do sada 10,18 kuna). Za jednu lipu pojeftinio je Inin eurosuper BS 98+ class koji se prodaje po 10,51 kunu (do sada 10,52 kune). Eurodizelska goriva od ponoći su skuplja za devet lipa po litri. Nova cijena eurodizela BS iznosi 9,88 kuna (do sada 9,79 kuna), a eurodizela BS class 9,92 kune (do sada 9,83 kune).

Ina je za četiri, odnosno pet lipa po litri povećala cijene lož ulja i plavog dizela. Loživo ulje ekstra lako košta 7,06 kuna (do sada 7,02 kune), a plavi dizel 6,27 kuna (do sada 6,22 kune).

Kako se određuju cijene goriva?

Promjene na Ininim benzinskim postajama u skladu su s kretanjima cijena derivata čije je najviše dopuštene cijene na hrvatskom tržištu u razdoblju od 27. studenog do 10. prosinca objavilo Ministarstvo gospodarstvo. Ministarstvo, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, svaki drugi ponedjeljak utvrđuje najviše cijene derivata, a u tom razdoblju naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od najviše dopuštenih.

Prema Pravilniku, promjena cijena ovisi o kretanju cijena derivata na mediteranskom tržištu i tečaju dolara u protekla dva tjedna, a najveća dopuštena promjena naviše ili naniže na dan obračuna u odnosu na važeću najvišu maloprodajnu cijenu je tri posto. Ina je na svojim web stranicama objavila kako su u proteklom obračunskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu porasle do 2,01 posto, dok su kotacije plinskih ulja porasle do 0,41 posto. Tečaj dolara u odnosu na kunu je ojačao za 1,07 posto u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox