Nove trošarine poskupljuju kutiju cigareta za kunu

Foto: Shutterstock

Vlada je na današnjoj sjednici donijela uredbu kojom su povećane trošarine na cigarete i sitno rezani duhan, zbog čega bi kutija cigareta uskoro trebala prosječno poskupjeti za kunu. 

Ministar financija Slavko Linić rekao je da fiksna trošarina ostaje na razini od 180 kuna za 1000 komada cigareta, a varijabilni dio, koji se određuje kao postotak od maloprodajne cijene, s dosadašnjih 33 posto raste na 36 posto od maloprodajne cijene. To znači da će cijena kutije cigareta prosječno porasti za kunu, osim najjeftinijih cigareta koje će poskupjeti nešto više jer Vlada diže i minimalnu trošarinu na iznos od 486 kuna za 1000 komada cigareta.

Linić je upozorio da tu nije kraj dizanju trošarina na cigarete jer Hrvatska još uvijek zaostaje za europskim minimalnim trošarinama. Do polovice iduće godine Hrvatska se mora uskladiti s Direktivom EU koja određuje prosjek trošarina od 64 eura na 1000 komada cigareta, što znači daljnje povećanje trošarina, a tada će doći i do većeg rasta cijena najskupljih cigareta.

Osim najniže trošarine morat ćemo utvrditi i najnižu cijenu kutije cigareta kako bi se uspješnije borili protiv dampinške prodaje cigareta u Hrvatskoj, gdje neki prodavači cigarete srednje klase prodaju po najnižim cijenama samo kako bi osvojili hrvatsko tržište, najavio je Linić.

Uredbom je također trošarina za sitno rezani duhan sa sadašnje 234 kune po kilogramu podignuta na 325 kuna po kilogramu. Novi iznosi trošarina stupaju na snagu s danom objave uredbe u "Narodnim novinama". (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox