Novi hit na Facebooku: Osnovana stranica "Idemo u Švedsku"

Nakon grupe „Mladi napustimo Hrvatsku“, razočarani mladi Hrvatina Facebooku su osnovali grupu ''Idemo u Švedsku'' u kojoj se ta skandinavska zemlja predstavlja kao El Dorado za sve koji žele raditi i živjeti bolje. Članovi grupe razmjenjuju iskustva i savjetuje zašto je život na sjeveru bolja opcija., jedna od njih je i djevojka M.B. koja u Švedskoj živi i radi posljednjih mjeseci čije pismo prenosimo u cijelosti.

Dobro jutro svima iz Švedske :) Preselila sam se u Švedsku prije godinu i pol... inače dolazim iz Zagreba i završila sam Učiteljski fakultet i imam B2 znanje engelskog, francuskog i njemačkog.. u Zagrebu sam radila kao zamjena na razno razne bezobrazne ugovore, maksimalno iskorištavanje ( prisiljena sam bila uzeti vlastiti godišnji odmor da bih otisla sa svojom vrtićkom skupinom na organizirano skijanje !!!. a za moje diplome stranih jezike rečeno mi je da si doslovno mogu obrisati gu*** s njima!! :O ) Preseljenje ovdje najbolja je odluka koju sam ikada u životu donijela, napokon sam izašla iz primitivnog "boxa" kakav je život u Hr! Ovdje se cijeni i poštuje sve, a ako si fakultetski obrazovan, nema razloga za strah.

Svatko tko dobi radnu i boravišnu dozvolu ( prvo ide na 2.god) dobija mogućnost besplatnog učenja švedskog jezika koje se zove SFI i ima 4 stupnja a,b,c,d i svaki traje za 3 mj, a onaj ko ne položi u ta tri mjeseca ostaje dok ne položi ..Onaj ko završi SFI u roku od godine dana dobiva 12.000 kruna (ca 10000kn) nagrade od države! Svi koji imaju završenu srednju školu i fakultet u svojoj zemlji , automatski startaju sa C stupnjem sfi-ja! Nakon SFI ide "Osnovna škola " švedskog kao drugog jezika i to također ima 4 stupnja po 2,5mj , a nakon toga gimnazijaski švedski godinu i pol al moze se studirati tako da doma sve uciš pa ta gimnazija bude gotova za pola godine.

Gimanzijski švedski trebaju samo oni koji žele raditi sa fakultetskim diplomama iz svoje zemlje. Ja sam u godinu i pol došla do gimnazije ( preko ljeta sam u Hr kao i sve ostale blagdane ), preskočila sam neke stupnjeve jer kad su vidjeli da mi ide, bili su pošteni i rekli da nema smisla da tu gubim vrijeme :) Jezik nije težak, svatko tko zna engelski ili njemački, jako brzo ce naučiti švedski jer su jako slični, a gramatika je milion puta lakša nego hrvatska. Ovdje sitnih poslova (pizzeria, konobarenje, rad u dućanima itd ) uvijek ima. Svi pričaju engelski ( SVI) i ne treba vam odmah švedski da biste nekaj zaradili. Isto tako, zavod za zaposljavanje vam organizira radnu praksu koja se plaća i tako se polako uvodite u posao ovdje ( na to svi imaju pravo).

Vidjela sam da je netko napisao da se u Švedskoj plaća i zrak koji se diše - istina je . ali isto tak se i svima nama plaća sve. Dobila sam i ja posao i radim u jedom vrtiću. Nas 4 odgojiteljice na 16 djece.. smijeh :))) nakon intervjua kad su mi javili da sam primljena, odmah su htjeli pregovarat za plaću! Pregovarat??? U Hr se to niti ne spominje...ovdje te pitaju koliko ti tražiš... a sve šta sam dolazila prije početka rada, svaki dolazak su mi platili.. Hmmm.. to je bilo fakat nekaj novo za mene!Doživjela sam jedno poštovanje koje u Hr nikada nisam. Ovdje svako svakoga poštuje! Ovdje ima mjesta za sve ljude, sve je smireno i bez stresa... Ako si ti ok i normalan, bit ce ti ok. Bitno je kao i svagdje poštovati pravila, a svatko tko ima znanje, vrijedan je i želi raditi - ovdje ce mu biti super! Meni nedostaje Zagreb, Dalmacija, sve mi nedostaje...ali ovdje sam sigurna, ne opterećujem se ni sa čim...

U dućanima ima puno hrvatskih proizvoda pa malo ubijem nostalgiju... a u Hrvatsku dolazim nekoliko puta godišnje , a ljeti ..cijelo ljeto... Kad god se čujem sa svojim prijateljima, sve samo crne priče, a meni kao u snu... E da i btw. prosla zima ovdje na zapadnoj obali bila je toplija nego u Zagrebu :) i laž je ono za dan i noć jer to vrijedi samo na dalekom sjeveru, a od nas ovdje do tog dalekog sjevera ima isto kao i do Hrvatske..tako da... ******:) Kome god treba pomoć ili neka informacija vrlo rado cu pomoći i znajte da najteže je spakirati kofere i napraviti taj ludi potez, ali kasnije ćete žaliti šta to niste napravili i ranije – zaključuje u svom pismu mlada Hrvatica koja je svoju sreću odlučila pronaći u Švedskoj. (jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox