Novi Izborni zakon trebao bi smanjiti troškove izbora

Izbori u Hrvatskoj uskoro bi trebali biti bolje regulirani, a novi zakon doveo bi do smanjenja troškova izbora te ujednačavanja izborne procedure kod svih vrsta izbora, što dosad nije bio slučaj.

 

Radna skupina Ministarstva uprave izradila je nacrt izmjena Izbornog zakona, koji bi se, nakon što ga raspravi radna skupina, krajem siječnja trebao naći pred vladom. Zakonskim izmjenama želi se ujednačiti izborna proceduru za predsjedničke i parlamentarne izbore, ali i za obje vrste lokalnih izbora - one za predstavnička tijela te za gradonačelnike i župane, doznaje se u Ministarstvu uprave koje je predlagač zakonskih izmjena.

Njima bi se ujednačili rokovi za kandidaturu i trajanje izborne šutnje na svim izborima. Za poboljšanje učinkovitosti predlaže se i ujednačavanje sastava biračkih odbora te jasno određivanje uloge promatrača, što je do sada bilo različito za pojedine izbore. Omogućilo bi se i istodobno održavanje različitih izbora te smanjili troškovi rada tijela koja sudjeluju u izbornoj proceduri. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox