Novi kreditni program HNB-a

Nakon što se uvjerio da su modeli poticanja banaka na financiranje malih i srednjih poduzetnika polučili tek djelomičan uspjeh, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić zalaže se za inicijativu za financiranje koju je na razini EU pokrenula Europska investicijska banka, piše Večernji.hr.Riječ je o modelu u kojem se aktiviraju sredstva iz strukturnih fondova alocirana za pojedinu zemlju kao garancije za kredite malom i srednjem poduzetništvu ili za saniranje problematičnih kredita banaka, koje su obvezne isti iznos kojim su pokrile loše kredite plasirati kroz novoodobrene kredite malom i srednjem poduzetništvu.

"Mislim da je to put kojim Hrvatska mora krenuti. To je izvrsna mjera i za nju bi valjalo izdvojiti 150 do 250 milijuna eura godišnje - poručio je Vujčić pred poduzetnicima na tradicionalnom HUP-ovu ručku Milanovićevoj vladi.

Tu su mogućnost iskoristile Španjolska, Portugal i Malta, a prvi rezultati su jako dobri. Guverner je predstavio i novi kreditni program kojim HNB opet nastoji potaknuti banke na financiranje malog i srednjeg gospodarstva. Svjestan je da je rizik plasmana u tom sektoru visok. Svaki je četvrti kredit malim i srednjim poduzetnicima nenaplativ. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox