Novi Ovršni zakon ubrzao bi naplatu neisplaćenih plaća

Zastupnici će danas raspravljati o prijedlogu novog ovršnog zakona. Vlada njime definitivno odustaje od instituta javnog ovršitelja, s obrazloženjem da je predloženo rješenje jeftinije te da pruža bolju zaštitu dužnika u ovrhama nad pokretninama i nekretninama. Zakon bi, među ostalim, trebao osigurati bržu naplatu novčanih kazni i neisplaćenih plaća.

Njime se omogućuje izravna naplata novčanih tražbina putem Fine na temelju presude, rješenja ili odluke suda, kao i na temelju potvrde poslodavca o neisplati dospjele plaće, naknade za plaće ili otpremnine, piše hrt.hr.

Umjesto dosadašnjeg izdavanja obračuna plaće, na temelju kojega se pokretao ovršni postupak, poslodavci će ubuduće morati davati potvrdu da radniku plaća nije isplaćena.

Zadužnice između dva subjekta morat će se ovjeriti kod javnog bilježnika, nakon čega ona ide u jedinstveni registar zadužnica. Kontrolirat će ga/ih Fina. U registar će morati ući i stare zadužnice. Kad je riječ o ovrhama nad pokretninama i nekretninama, predviđena je aktivnija uloga ovrhovoditelja, koji će morati nazočiti ovrhama.

Vlada računa da bi ovrhovoditelji u nekim slučajevima mogli odustajati od ovrhe ako se na terenu uvjere u loš socijalni status ovršenika. (sh)

 

 

Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox