Novi prosvjedi u Libiji

Više od petsto libijskih Amaziga (Berberi) prosvjedovalo je u nedjelju u Tripoliju, drugi put u zadnja tri dana, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog "isključivanja" iz prijelazne vlade i zatražili službeno priznanje svog jezika i identiteta.

 

Muškarci, žene i djeca okupili su se u nedjelju rano ujutro na poznatom Trgu mučenika uzvikujući slogan "Naše isključenje je veliko iznenađenje", mašući zastavama i transparentima u modro-zeleno-žutoj boji svoje zajednice.

Prošetat ćemo u povorci do ureda premijera (Abdela Rahima al-Kiba) i predati mu dokument u kojemu pitamo zašto naš predstavnik nije ušao u novu vladu i zašto nas jezik nije službeno priznat - rekao je Milog Ahmed, odvjetnik, član Nacionalnog kongresa Amaziga (NKA). U četvrtak, dva dana nakon formiranja nove vlade, NKA je pozvao sve Libijce, napose one koji govore berberski, da prekinu suradnju s prijelaznim vlastima.

Berberi koji su se u Libiju doselili prije gotovo 10.000 godina, čine oko 10 posto od šest milijuna Libijaca. No njihov je jezik zabranio pokojni vođa Moamer Gadafi koji je uvijek bio sumnjičav prema tom narodu za koji je lani čak rekao da će izumrijeti. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox