Novi XC90 će biti prvi Volvo postavljen na SPA podesivu platformu

Potpuno novi Volvo XC90, koji će biti službeno predstavljen za dva tjedna u Stockholmu, bit će prvi Volvo automobil postavljen na inovativnu SPA (Sclalable Product Architecture) modularnu šasiju, koju je švedski proizvođač samostalno razvio. Volvo je na SPA platformi radio posljednje četiri godine i to je jedan od temelja tekućeg transformacijskog plana vrijednog 11 milijardi američkih dolara. Prvi će put biti primjenjena na novoj generaciji dugoočekivanog XC90 modela, a zatim će na nju vremenom biti postavljeni svi budući Volvo modeli.

Prednosti SPA platforme su višestruke. Kao prvo, njena fleksibilnost omogućava inženjerima i dizajnerima razvoj dijametralno različitih modela, s tim da svaki posjeduje vrhunske vozne karakteristike, maksimalnu sigurnost, posljednja tehnološka dostignuća, te veću prostranost putničkog prostora.

„SPA i XC90 su jasan dokaz naše nove strategije. Vrhunska kombinacija luksuza, prostranosti, efikasnosti i sigurnosti, učinit će da novi XC90 unese novu dimenziju u popularni SUV segment, baš kako je to napravio i njegov prethodnik daleke 2002. godine.“ - tvrdi Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car Group.

Kao drugo, SPA će promijeniti način na koji će Volvo graditi svoje buduće modele, motore, električne sisteme i tehnologiju, koje će bez obzira na različitu kompleksnost biti postavljene na istu osnovu, što će značajno smanjiti troškove proizvodnje.

„SPA nam daje svjež tehnološki start. Oko 90 posto komponenti u novom XC90 i nadolazećim modelima je potpuno novo i unikatno. Podižemo ljestvicu na sam vrh premium lige, kada su u pitanju kvaliteta i tehnologija.“ - tvrdi Peter Mertens. (PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox