Novinar Poslovnog savjetnika otvorio prvi hrvatski muzej mobitela

Foto: Shutterstock

U sklopu otvorenog Sajma informacijske tehnologije Info na Zagrebačkom velesajmu postavljena je raritetna izložba Prvi hrvatski muzej mobitela koja prikazuje oko 300 različitih vrsta mobitela, proizvedenih i plasiranih na tržištu od 1990-ih do danas. 

Mobitele je prikupio i postavio na izložbi/muzeju novinar časopisa Poslovni savjetnik, Mobil i Vidi Krunoslav Čosić te je to ujedno i jedan od prvih muzeja takve vrste ne samo u Hrvatskoj nego i šire u Europi i svijetu kojeg je pokrenula jedna privatna osoba. Kroz izložbu starih, ali i novijih modela mobitela predstavlja se praktički cjelokupna povijest mobilne telefonije, od popularnih velikih uređaja, tzv. cigli iz ranih 1990-tih, preko prvih mobitela s ekranom u boji i s kamerom, do prvih pametnih telefona (smartphone).

Tu su i glazbeni, ženski, vodootporni i solarni mobiteli, fashion (modni) modeli, kao i razne druge vrste poput Bluetooth autića, mobitel-olovke, mobitela s prijemom TV signala, mobitel-sat. Među proizvođačima zastupljeni su gotovo svi najvažniji u zadnjih 20 godina (Nokia, Motorola, Ericsson, Samsung, Siemens, Dancall, Panasonic, Sony Ericsson, LG, Apple iPhonea i drugi).

Ističući kako je muzej nastao slučajno, najviše zbog 'ljubavi' prema mobitelima, Čosić napominje da za sada još nema stalni prostor gdje bi se zbirka smjestila, ali da pregovora s nekoliko muzejskih kuća o toj mogućnosti. (Hina/HT)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox